BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,71
ALTIN 2.409,12
HABER /  DÜNYA

Çavuşoğlu ve Pompeo'dan kritik görüşme

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD temaslarında ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo ile bir araya geldi. Yaklaşık 45 dakika süren ikili zirve sonrası Pompeo, gelişen ilişkilerden duyduğu memnuniyeti dile getirirken Çavuşoğlu ise Suriye'deki YPG ile yapılan işbirliğini gündeme getirdi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo ile Münbiç'teki yol haritasının diğer bölgelere de uygulanması konusunun görüşüldüğünü söyledi. Halkbank'ın İran yaptırımlarını ihlal etmediğini de söyleyen Çavuşoğlu, AHİM'in Selahattin Demirtaş kararıyla ilgili karar gerekçesine bakılması gerektiğini kaydetti.

Mevlüt Çavuşoğlu, Washington’da ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo ile bir araya geldi. Yaklaşık 45 dakika süren görüşmede ikili ve bölgesel

Çavuşoğlu: ABD'ye 84 kişilik liste verdik

konuların ele alındığı belirtildi. Bakan Pompeo, görüşme sonrası Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

"İKİLİ İLİŞKİLER POZİTİF İVME KAZANDI"

Pompeo, Papaz Brunson'ın serbest kalmasından sonra oluşan pozitif ivme ve ilişkiyi memnuniyetle karşıladığını ve diğer ortak endişeler için de ilave kanalların kurulması çağrısında bulunduklarını belirtti.

ÇAVUŞOĞLU: BEKLENTİLERİMİZİ KONUŞTUK

Çavuşoğlu ise görüşmeyi değerlendirdiği basın toplantısında FETÖ'nün dışında ABD'nin Suriye'deki YPG işbirliği konusunun ele alındığını kaydetti. Çavuşoğlu şöyle konuştu:

"Bu konudaki endişelerimizin yanında neler yapılması gerektiğini, Münbiç yol haritasının uygulanması gerektiğini konuştuk. Aynı zamanda bu yol haritası sadece Münbiç ile ilgili değil, Fırat’ın doğusu, Suriye’nin kuzeyinin de istikrara kavuşturulması ile ilgili olduğu için bir taraftan Münbiç yol haritasını uygularken diğer taraftan da ne yapacağımızı konuşmaya başlamamız gerekiyor. Bunları değerlendirdik.

"İSTİSNALARIN KALICI OLMASI ÖNEMLİ"

Türkiye’ye verilen istisnalar önemli ama bunların kalıcı olması ve kapsamının geniş olması önemli. Temmuz ayında ABD’ye bir mektup göndermiştik. Bu konudaki beklentilerimizi kendilerine ilettik. Zaten Arjantin’de G-20’de iki başkan buluşma konusunda mutabık kaldılar telefon görüşmesinde. Onu da değerlendirdik.

"HALKBANK İRAN YAPTIRIMLARINI İHLAL ETMEMİŞTİR"

Halkbank konusuyla ilgili Hazine'de devam eden bir süreç var ve Adalet Bakanlığı boyutu var. ABD'ye yazılı olarak bilgileri verdik. Mahkeme bir süreç işletiyor. Neler yapılabileceğini konuştuk. Hazine'de devam eden süreç idari konularla ilgilidir. Her suçlama için Hakan Atilla'ya 30 yıl isteniyordu. Bu süreçlerin sonlandırılması gerekiyor. Hukuki olarak neler yapılması gerektiğini biz biliyoruz. Halkbank İran yaptırımlarını ihlal etmemiştir.

AİHM'İN DEMİRTAŞ KARARI

Terörle suçlanan bir kişi şu an hapiste. Kararın gerekçesine çok iyi bakmak gerek."