BIST 9.554
DOLAR 32,53
EURO 34,85
ALTIN 2.488,62
HABER /  GÜNCEL

Çavuşoğlu: Lavrov'la Rusça pratik yapıyorum!

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rus ajansına verdiği röportajda "Lavrov'la Rusça pratik fırsatını kaçırmıyorum" dedi.

Abone ol

BM Genel Kurulu toplantıları için gittiği ABD'nin New York kentinde Sputnik'e röportaj veren Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara ve Moskova'nın Suriye konusundaki işbirliğinden ve aralarında yeniden oluşan güvenden bahsetti. Çavuşoğlu pratik yapmak için Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la bazen Rusça konuştuğunu da anlattı. Sputnik'in haberine göre Çavuşoğlu röportajın başında Rusça olarak "Her şey iyi mi?" (Vsyo haraşo?) diye sordu ve "Bence her şey iyi olacak" (Ya dumayu vsyo budet haraşo) diye devam etti.

Daha önce 2008'de St. Petersburg'da Rusça dersleri aldığını anlatan Çavuşoğlu, Rusçayı "zor fakat ilginç, zengin ve anlatım gücü yüksek bir dil" olarak tanımladı. Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da dahil olmak üzere Rus meslektaşlarıyla bir araya geldiğince Rusça pratiği yapma fırsatını asla kaçırmadığını da ifade etti.

Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya'nın Suriye konusunda yaptığı işbirliğini ise "iyi" olarak niteledi. "Bu her zaman anlaştığımız anlamına gelmiyor" diye devam eden Çavuşoğlu, "Fakat geçmişte anlaşamadığımız konularda bile aramızda iyi bir diyalog var" ifadelerini kullandı.

'DİYALOG AÇIK VE DÜRÜST BİR BİÇİMDE İLERLEDİ'

Bu diyaloğun 'açık ve dürüst' bir biçimde ilerlediğini kaydeden Çavuşoğlu, "Birbirimizle paylaştığımız bilgiler kriz durumları için önemli. Ülkelerimiz arasında güven var. Hem politik hem bakanlık hem de istihbarat düzeyinde çeşitli mekanizmalar kurduk. Bu mekanizmalar çok etkili bir biçimde çalıştı" dedi.

'UÇAK KRİZİNİN ÖNCESİNDEN DAHA DERİN İŞBİRLİĞİ'

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Rusya'yla olan işbirliğini Türk F16'larının Rus Su-24 uçağını düşürmesinden önceki dönemde olduğundan daha iyi bir noktaya taşımayı hedeflediğini de belirtti. "İşbirliğini malum olaydan önce olduğundan daha derin bir noktaya getirme yönünde siyasi irademiz var" diyen Çavuşoğlu, "Her iki liderin (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin) iradesi de bu yönde. Putin ve Erdoğan bunu (21 Eylül'de) gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde doğruladı" diye konuştu.