BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,84
ALTIN 2.390,32
HABER /  EKONOMİ

Carrefoursa'dan işsizlere iyi haber

stratejik büyüme alanlarından biri olarak gören Sabancı Grubu, krize rağmen bu alanda büyümesini sürdürüyor.

Abone ol

Kriz yılında 130 milyon lira ile tarihinin en büyük yatırımını yapan Carrefoursa, 4 hipermarket ve 54 süpermarket açarak 650 kişiyi iş sahibi yaptı. Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, Carrefoursa'nın bu yıl için 110 milyon liralık yatırımla 100 yeni mağaza açacağını ve bin kişiye istihdam sağlayacağını açıkladı. Carrefoursa'nın 2009 sonuçlarını ve 2010 beklentilerini duyurmak amacıyla Carrefoursa'nın yeni Genel Müdürü Jacobo Caller'in katılımıyla bir basın toplantısı düzenleyen Haluk Dinçer, ülkenin geleceğine güvendikleri için yatırımlarına devam edeceklerini söyledi. Modern perakende gelişmeden, Türkiye'nin de gelişemeyeceğini savunan Dinçer, organize perakende sektörünün performansının kriz ortamına rağmen gurur verici olduğunu ifade etti. Sektörün kriz yılında da yatırımlarını kesmediğini ve gelişmenin lokomotifi olduğunu anlatan Dinçer, geçen yıl her biri 50 ile 100 milyon dolar yatırım demek olan 26 alışveriş merkezinin açıldığını ve on binlerce yeni istihdam oluşturduklarını belirtti.

Perakende sektörünün Türkiye ekonomisi içerisinde çok önemli bir yer tuttuğuna işaret eden Dinçer, halihazırda sektörün büyüklüğünün 208 milyar dolarak tahmin edildiğini ve Sabancı Holding'in perakendeyi ana işkollarından biri ve büyüme alanı olarak belirlediğini vurgulayarak, "Genç, büyüyen bir nüfusumuz var. Kişi başına düşen harcanabilir gelirimiz ve kentleşme oranı hızla yükseliyor. İşte bu sebeplerden dolayı Sabancı olarak perakendeyi portföyümüzdeki ana işkollarından biri ve büyüme alanı olarak belirledik. Carrefoursa ile bu sektörün iddialı ve öncü oyuncusuyuz. " diye konuştu.

Bu yıla ilişkin değerlendirme yaparken, "2010'da fırtına dindi; ancak henüz güneş açmadı, parçalı bulutlu hava sürüyor." diyen Dinçer'e göre Türkiye ekonomisinde yüzde 4 büyüme bekleniyor. Bu gelişmekte olan bir ülke için düşük. Türkiye'nin gelişmiş ülkelerle arayı kapatması için yüzde 7-8 büyümelere ihtiyacı var. Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı, büyüme planlarının organik temelli olduğunu ancak satın almalara da açık olduklarını söyledi. Dinçer, organize perakendedeki tüm gelişmelere rağmen Türkiye'de gıda harcamalarının yüzde 80'inin kayıt dışı olduğunu kaydetti. Dinçer, Türkiye'nin IMF'yle anlaşma yapmayacak olmasının ekonomi üzerinde önemli bir etkisinin olmayacağını söyledi.

Carrefoursa'nın yeni Genel Müdürü Jacobo Caller ise, Carrefoursa olarak Türkiye'ye güvendiklerini ve pazar olarak büyük bir potansiyel gördüklerini belirtti. Carrefoursa ve Carrefoursa Expres markalarıyla tüm Türkiye'de Edirne'den Van'a toplam 42 ilde hizmet verdiklerine dikkat çeken Caller, "Türkiye bizim uzun vadeli düşündüğümüz ve lider oyuncular arasında yer aldığımız bir pazar olarak önemini koruyacak." dedi. Carrefoursa'nın Türk üreticilerin ürünlerini Avrupa pazarlarına ihraç ettiklerini ve 2009'da 70 milyon Euro'luk bir ihracat gerçekleştiğini belirtti.