BIST 10.005
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.431,67
HABER /  DÜNYA

Cari açıktaki artışı değerlendirdi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Temmuz ayı ödemeler dengesi verilerini ve artan cari açığı değerlendirdi.<br/>Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ...

Abone ol

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Temmuz ayı ödemeler dengesi verilerini ve artan cari açığı değerlendirdi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yaptığı basın açıklamasında temmuz ayı ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi. Temmuz ayında cari açığın 5.8 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ve böylece ilk 7 ayda toplam açığın 42.1 milyar dolara yükseldiğini söyleyen Zafer Çağlayan, "2012’nin ilk 7 ayında 34.1 milyar dolarlık bir açık vardı. Yani geçen yıla göre 8 milyar dolarlık bir bozulma var. Bu bozulmanın esas sebebi altın ithalatımızdaki yükseliş. Bakın sadece parasal olmayan altın için şunu ifade edebilirim: 2012’nin ilk 7 ayında 5.6 milyar dolarlık bir altın ithalatı varken bu yılın 7 ayında ithalat 11.1 milyar dolara ulaştı. Bu sadece ithalat boyutu. İhracatı da bu hesaba ilave ederseniz, altın hariç cari açıkta bir bozulma olmadığı gibi, geçen seneden de iyi durumdayız" dedi.

İLK YARIDA GSYİH’YE ORANI YÜZDE 8.8 OLAN CARİ AÇIĞIN YIL SONUNDA 7’YE YAKLAŞMASINI BEKLİYORUZ
Salı günü açıklandığı gibi gayet iyi bir büyüme performansı buna eşlik ediyor. İlk 6 ayda yüzde 3.7 büyüme ile GSYİH’miz 408.5 milyar dolara ulaştı. Cari açığın GSYİH’ye oranı ise yüzde 8.8 olarak gerçekleşti. Geçen ay da ifade etmiştim. Kalan yarıdaki cari açık ilk yarıdakinden çok daha düşük olacak. Yıl sonunda yüzde 7’ye doğru gerileyen bir orana ulaşacağımızı düşünüyorum.
Bunu destekleyecek faktörlerden biri de hizmet ihracatımızdaki artış. Hizmet ihracatımız ilk 7 ayda yüzde 16 arttı. Sadece turizm değil; bunun yanında taşımacılık, inşaat, diğer ticari hizmet gelirlerimizde de ciddi yükseliş var ve bu izleyen aylarda da devam edecek. 2013’te hizmet ihracatında 48 milyar dolar aşmayı hedefliyoruz.

HİZMET İHRACATINDAKİ YÜZDE 16’LIK ARTIŞ CARİ DENGEYİ POZİTİF ETKİLİYOR
Ekonomi Bakanlığı olarak hizmet sektörüne yönelik yeni bir marka destek programı üzerinde çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. Detaylarını yakında kamuoyuna açıklayacağız. Hizmet ihracatını 2023 yılında 150 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz.

MAL TİCARETİNDEKİ PERFORMANSIN İYİLEŞMESİNİ BEKLİYORUZ
Mal ticaretinde 2. çeyrekteki performansın, özellikle AB pazarındaki kayda değer iyileşme nedeniyle, 3. ve 4. Çeyreklerde biraz daha iyileşmesini bekliyoruz. Bununla birlikte, yıl geneli için, mevcut OVP’deki ihracat hedeflerinde bir revizyona gidilecek. Dünya ticareti 2012’den beri adeta yerinde sayıyor ve bundan biz de etkileniyoruz.

AMACIMIZ DAHA FAZLA ÜRETEREK CARİ AÇIĞI AŞAĞIYA ÇEKMEK
Hükümet olarak amacımız cari açığı orta ve uzun vadede kalıcı olarak aşağı çekmek. Bunu daha fazla üreterek yapacağız. Üretimimizi daha çok kendi sermayemiz ile gerçekleştirerek yapacağız. Yeni ihraç pazarlarına girerek yapacağız. Yeni teşvik sistemi bu nedenle var. GİTES çalışması bu yüzden yapılıyor. Bu nedenle ihracatta pazar çeşitlendirmesine ağırlık veriyoruz.
(İHA)