BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Caretta carettalara Bakanlık’tan yakın takip

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve halk, Kuşadası Kadınlar Denizi’nde Türkiye’de ilk kez yuvalama alanları dışında yumurta bırakan carretta car...

Abone ol

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve halk, Kuşadası Kadınlar Denizi’nde Türkiye’de ilk kez yuvalama alanları dışında yumurta bırakan carretta carettalara yoğun ilgi gösteriyor.
Türkiye’de ilk kez yuvalama alanları dışında geçtiğimiz yıl Kuşadası kumsallarına yuva yaparak yumurta bırakan carettadan sonra, 30 Haziran 2013 gecesi bir caretta caretta, kadınlar denizi plajına yuva yaparak yumurta bırakmıştı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü, DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska ve Kuşadası EKODOSD işbirliğiyle yürütülen çalışmalara, Kuşadası Kaymakamlığı ve Kuşadası Belediye Başkanlığı da katkı sağlıyor. Yavru çıkışlarının başlama ihtimali bulunan 45. günden itibaren EKODOSD gönüllüleri tarafından nöbet tutulan yuvadan, 57. günde yumurtadan 41 adet caretta yavrusu çıkarak, sağlıklı bir şekilde denizle buluştu.
EKODOSD tarafından yapılan açıklamada, "Kuşadası Belediyesi’nin destek verdiği yuva koruma çalışmaları, kadınlar denizi plajına gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından ilgiyle takip edilmektedir. Caretta yuvası 57 gün içinde 10 bine yakın kişi tarafından ziyaret edilmiş, carettalar konusunda bilgi alınmış ve farkındalık yaratılmıştır. Her gün binlerce insanın geldiği kadınlar denizindeki caretta yuvası sayesinde, doğa koruma bilinci ve duyarlılık oluşturulmuştur" denildi.
Turistik işletmelerin önünde kalan yuvanın etrafında ışıklar olması nedeniyle, çıkış yapan yavruların kanal açılarak denize ulaştırıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Kumsalın dar ve denize yakın olması, geçtiğimiz yıla göre ısının daha düşük olması, yuvanın arkasında yüksek bir duvar nedeniyle güneşin geç gelmesi gibi olumsuz etkenlere rağmen, ilk günde 41 yavru başarıyla çıkarak, denizle buluşmuştur. Çıkan yavruların 25-30 yıl sonra Kuşadası’nın potansiyel anne ve babaları olacağını düşünüyoruz. Ama en önemlisi de tek bir yuvanın dünyaca ünlü bir plajda olmasının da avantajıyla, binlerce insana bilgilendirme yapılmış ve herkes ilgi ve duyarlılıkla gelişmeleri izlemiştir."

’’KUŞADASI’NA CARETTA’LAR YUVA YAPACAK’’
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Manisa 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak ise, “2 yıldır carettalar tarafından, yuvalama alanları dışında olmasına rağmen Kuşadası kumsallarına yuva yapılarak yumurta bırakılmaktadır. Yavruların sağlıklı bir şekilde yumurtadan çıkarak denizle buluşmaları ve halkın bu konudaki duyarlılıkları sevindirici bir gelişmedir. Deniz ekosistemi için çok önemli olan carettalar sayesinde, denizlerin temiz tutulması ve kirletilmemesi konusunda farkındalık oluşmuştur. Kuşadası’nın önümüzdeki yıllarda carettaların yuva yapacakları bir alan haline gelmesini bekliyoruz” diye konuştu.
(İHA)