BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  EKONOMİ

Bütçe fazlası için ne dediler?

OYAK Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin, bütçe fazlası veren Kasım ayı sonuçları hakkında değerlendirmelerde bulundu

Abone ol

OYAK Yatırım Ekonomisti Gülay Elif Girgin, ekim ayındaki yüzde 14 yıllık reel artış sonrasında kasım ayında vergi gelirlerinin yüzde 7 yıllık reel artış kaydettiğini ve ekim-kasım dönemi vergi gelirlerinin reel büyüme göstermesinin ümit verici olduğunu ifade etti.

Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan kasım ayı merkezi yönetim bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmede bulunan Girgin, ''Kasım ayında iç tüketimin gücünü görmemizi sağlayan vergi gelirlerinde ekim ayında ilk kez gözlemlediğimiz reel yıllık büyümenin devam ettiğini gözlemliyoruz.'' dedi. 

Ekim ayındaki yüzde 14 yıllık reel artış sonrasında kasım ayında vergi gelirlerinin yüzde 7 yıllık reel artış gösterdiğini ifade eden Girgin, üçüncü çeyrekteki zayıf büyüme sonrasında dördüncü çeyrek GSYH büyümesinin büyük önem taşımakta olduğunu kaydetti. 

Ekim-Kasım dönemi vergi gelirlerinin reel büyüme göstermesinin ümit verici olduğunu belirten Girgin, şu değerlendirmede bulundu:

''Fakat ekim ayında yapılan vergi artışlarının bozucu etkisini de gözardı etmemek gerekir. Bu etkiyi taşımayan ithalat vergileri de reel büyümesini kasım ayında sürdürmüştür. İç talebin ithalat bağımlılığı gözönüne alınca ithalat vergilerindeki reel büyümeyi pozitif algılıyoruz. Ekim-kasım katkısına rağmen vergi gelirlerindeki reel büyüme yüzde 0 düzeyindedir ki bu da iç talebin zayıflığının en önemli göstergesidir. 

Hatırlanacağı üzere OVP'de 2012 yılı iç tüketimi eksi yüzde 0,1 olarak ilan edilmişti. Giderler tarafında ise ekim ayındaki yüzde 19'luk reel artış sonrasında gerileme görüyoruz. Giderler ilk 11 aydaki performansı ise bizim beklentilerimiz dahilinde yüzde 7'lik katı görüntüsünü korumaktadır. Aralık ayında mevsimsel olarak ciddi bir bütçe açığı göreceğimizi düşünüyorum. Yıl sonu bütçe açık tahminimiz 31 milyar lira seviyesidir.''