BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Bush'tan Obama'ya: IŞİD'e karşı strateji bile yok

Eski ABD Başkanı George W. Bush'un hafta sonu kamuya kapalı bir toplantıda Beyaz Saray'ı eleştirdiği bildiriliyor. Bush özellikle Obama'Nın IŞİD ve İran politikalarının hatalı olduğunu savunuyor.

Abone ol

Eski ABD Başkanı George W. Bush'un hafta sonu basına kapalı bir toplantıda Beyaz Saray'ı eleştirdiği bildiriliyor.

Bush uzun süredir Obama yönetimini eleştirmekten özellikle kaçınıyordu.

Ancak Cumartesi günü Cumhuriyetçi Parti'ye bağış yapan Yahudilerle bir toplantıda Bush'un, Başkan Barack Obama'nın dış politikasını sert dille eleştirdiği bildirildi.

Bloomberg haber ajansından Josh Rogin'e göre, Bush Obama'nın ABD'nin dünya çapında etkinliğini yitirmesine ve "geri çekilmesine" neden olduğunu söyledi.

Obama'nın Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) karşısında geliştirdiği stratejiyi eleştiren Bush, Beyaz Saray'ın IŞİD'i 'parçalayıp yok etmek' amacıyla yola çıktığını, ancak bu hedefe ulaşacak bir strateji dahi oluşturamadığını savundu.

Başkanlığı döneminde ABD'nin Irak politikasını değiştirdiğini de hatırlatan Bush, "Elimizdeki planın işe yaramadığını gördüğümüzde harekete geçip değiştirdik" dedi.

2007'de ABD Irak'taki askeri varlığını önemli ölçüde artırarak mezhep çatışmalarının önüne geçmeye çalışmıştı.

'İran'ın niyeti yanlış okunuyor'

Bush, Obama'nın İran ile nükleer müzakerelerde de yanlış rota izlediğini kaydetti.

Rogin'in aktardıklarına göre, Nevada'da düzenlenen Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyon toplantısında Bush, "Tahran üzerindeki yaptırımları çok çabuk rahatlatan Obama'nın İran'ın niyetini yanlış okuduğunu" da söyledi.

Bush'un "Şu an Orta Doğu'nun kaos içinde olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bir de torunlarımızın zamanında ne halde olacağını hayal edin. Yapılan anlaşmayı Amerikalıların bu gözle görmesi gerekir" dediği ileri sürülüyor.

Bush Obama'nın 2011'de ABD askerlerini Irak'tan çok erken çektiğini de belirterek alınan kararı 'stratejik bir hata' olarak yorumladı.

Bush'un tavır değişikliği

Bush Obama'yı hemen hemen hiç eleştirmemeyi alışkanlık haline getirmişti.

Hatta gazeteciler tarafından bu yönde kışkırtıldığında bile bundan kaçınmış ve geçen yıl Fox News'a verdiği bir röportajda bu tür atışmaların Başkanlık makamına zarar verdiğini söylemişti.

Bush o röportajda "Eski bir başkanın şimdiki başkanı zayıflatmasının ülke için iyi olduğunu sanmıyorum" demişti.

Öte yandan, Bush'un başkanlığı döneminde Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Obama'yı hemen her fırsatta açıkça eleştirmeye devam ediyor.

Cheney, sık sık Obama'nın tarihin en kötü başkanlarından biri olduğunu söylüyor.