BIST 10.471
DOLAR 32,64
EURO 34,99
ALTIN 2.425,74
HABER /  DÜNYA

Busha ağır suçlama

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, ABD Başkanı George Bush'a yine fena yüklendi.

Abone ol

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, ABD Başkanı George Bush'un ''Tanrıyla irtibatı olduğunu ve her gün konuştuğunu söylediğini'' ifade ederek, ''Senin Tanrıyla irtibatın yok. Her gün konuştuğun da Tanrı değil, şeytan'' dedi. Resmi ziyaret için İran'ın başkenti Tahran'da bulunan Chavez'e İran hükümeti tarafından yüksek devlet nişanı verildi.

Chavez, kendisine devlet nişanı verilmesi dolayısıyla Tahran Üniversitesinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, ABD yönetimini eleştirdi. ABD'nin Irak, Filistin ve Afganistan'da ''bataklığa saplandığını'' söyleyen Chavez, ''Birlikte hareket ederek, birbirimize yardımcı olarak Amerikan emperyalizmini yenebilir ve dünyayı kurtarabiliriz'' dedi.

Dünyada bazı ''ahmakça girişimlerde'' bulunulduğunu ifade eden Chavez, ''Bu ahmakça girişimlerin kaynağını biliyoruz. Bu kaynak Kuzey Amerika emperyalizmidir'' ifadesini kullandı. ''Kuzey Amerika emperyalizminin diğer emperyalizm türlerinden farklı olduğunu, hiçbir emperyalist ülkenin ABD kadar insan ahlakından uzaklaşmadığını'' söyleyen Chavez, ''Hiçbir emperyalist ülke ABD emperyalizmi kadar cinayet işlemedi. Bu ülke kaçakçılık ve uyuşturucuyla mücadeleden bahsediyor, ama kendisi bu alanlara yatırım yapıyor'' diye konuştu.

ABD Başkanı George Bush'un ''Benim Tanrıyla irtibatım var. Her gün Tanrıyla konuşuyorum'' dediğini anımsatan Chavez, ''Hayır, senin Tanrıyla bir irtibatın yok. Her gün konuştuğun da Tanrı değil, şeytan'' dedi. ''ABD emperyalizmi bütün dünya için bir tehlikedir'' diyen Chavez, ''Bizim görevimiz insanlığın kurtulmasıdır. Bunun için Amerikan emperyalizminin işinin bitirilmesi lazım. Bu, bütün güçlerin birlikte olmasıyla gerçekleşir. Biz şu anda bu güce sahibiz ve onlara saldırabiliriz'' şeklinde konuştu.

''İSRAİL FAŞİZMİNİ KINIYORUZ''

İsrail'in Lübnan ve Filistin'e saldırmasına da değinen Chavez, şunları kaydetti: ''Venezuela halkının tutumu, İsrail'in faşist girişimlerinin kınanmasıdır. Onların yaptıkları faşist girişimlerdir. Onlar için kimin öldüğü önemli değil. Faşist planları doğrultusunda kendi hedeflerine doğru ilerliyorlar. İsrail, Hitler'in cinayetlerini eleştiriyor. Elbette Hitler sadece Yahudilere karşı değil, bütün insanlığa karşı suç işledi. Ancak şu anda İsrail'in yaptıklarının Hitler'inkinden farkı yok. Biz, bu rejimin girişimlerini kınıyoruz. Biz Hiroşima ve Nagasaki'ye atılan bombaları da kınıyoruz. Çünkü bunların hepsi faşizmin birer göstergesidir. Şu anda İsrail tarafından yapılanlar da terörizm ve faşizmdir. Bütün dünya bunları kınıyor.

Biz bütün dünyadan birlikte olmalarını ve bu çifte standartlara karşı çıkmalarını, bunu durdurmalarını istiyoruz.'' İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad tarafından Chavez'e yüksek devlet nişanı verilen törende, Chavez'in hayatının anlatıldığı film de gösterildi. İran hükümet sözcüsü Gulamhüseyin İlham, yüksek devlet nişanının Hugo Chavez'e, ''adalet ve barışın gerçekleşmesi için gösterdiği çaba, büyük güçlere karşı sergilediği tutum, özgür ve bağımsız hareketleri desteklemesi, uluslararası arenada İran'a verdiği destek ve emperyalizme karşı sürdürdüğü mücadele'' dolayısıyla verildiğini kaydetti.