BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,95
ALTIN 2.433,95
HABER /  GÜNCEL

İşte Türk uçağını düşüren o silah

Türk jetini düşüren Suriye'nin 'silahı' belli oldu. Esad askerlerinin, Rus yapımı füzeyle keşif uçağımızı vurduğu ortaya çıktı.

Abone ol

İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debka sitesi de Türk jetinin, Rusya’nın geçen hafta teslimatını yaptığı Buk M2 (SA-11) hava savunma sistemiyle vurulduğunu yazdı.

Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F- 4 Phantom tipi keşif uçağı, Malatya Erhaç 7. Ana Jet Üssü'nden önceki gün havalandı. Keşif uçağımız, Hatay'ın güneyinde Lazkiye'nin 8 mil kadar açıklarında komşumuz Suriye tarafından düşürüldü.

'ÜRETİCİLER EĞİTTİ'
Jetin pilotlarından Malatyalı Yüzbaşı Gökhan Ertan ile Yozgatlı Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy'dan ise hala haber alınamadı. Takvim gazetesinde yer alan Lazkiye açıklarında 2 pilotu arama çalışmaları sürerken, "Türk jetini kim vurdu" sorusu ise cevapsız kalmadı. Türk jetinin, Rusya'dan Suriye'ye giden "Buk- M2" füzeleriyle (NATO kod adı SA-11, SA-6) vurulduğu ortaya çıktı. Suriye'nin bu füzeleri 15 ay önce Moskova'dan getirdiği ve Esad askerlerinin, bu sofistike silahlar üzerine Rus üreticiler tarafından eğitildiği öğrenildi. Rus hava savunma sistemini kullanan Suriye'nin, Türk jetini de bu füzelerle düşürdüğü açıklandı.

SESTEN TAM 3 KAT HIZLI
24 bin metreye kadar çıkabilen SA-6 tipi hava savunma füzesinin, 10 bin metre yükseklikte, sesin neredeyse 3 katı kadar hıza ulaşabildiği öğrenildi. Konuyla ilgili açıklamalar yapan emekli Hava Pilot Tuğgeneral Kürşat Atılgan, Suriye'nin tüm hava savunma sisteminin Rus malı olduğunu doğruladı. Halk ayaklanmasının yaşandığı Suriye'de Avrupa sisteminin kullanılmadığını da sözlerine ekleyen Atılgan, "Suriye'nin Lazkiye Limanı'nın korunmasına yönelik hava savunma füzeleri ve uçaksavarları bulunuyor. Bunların hepsi Rus malıdır" dedi. Kürşat Atılgan, sözü denize çakılan ve hala bulunamayan pilotlara getirdi.

'YER BİLDİRİCİ ÇALIŞMADI'
"Pilotlarla irtibata geçilemedi" diyen Kürşat Atılgan, sözlerine şu sözlerle devam etti: "Pilotların üzerinde bulundukları yeri gösteren, PLS cihazı (şahıs yer gösteren) bulunur. Pilotlar uçaktan atlayabilseydi bu cihaz çalışır, uçak ve pilotların yeri kolaylıkla bulunurdu. Pilotlar atlayamadığına göre uçak, füze ya da uçaksavarla vurulup parçalandı. Pilotlar da uçakla birlikte suya gömüldü. Cihaz suda çalışmadığından, pilotların uçakla suya gömüldüğünü düşünüyorum."

900 FÜZE VAR

Rusya’nın Sesi Radyosu’na göre Suriye’nin elinde şu anda Moskova tarafından yapılan son sevkıyatlar da dikkate alındığında 900 adet hava savunma füzesi bulunuyor. 2011 yılı sonunda Suriye’ye gizlice S-300 rampaları aktarıldığı, Şam’ın elinde 4 batarya şeklinde, 50’şer füzeye sahip rampalar olduğu belirtiliyor. Suriye’de ayrıca 4 bin adet 23-100 mm çapında mermi kullanan uçaksavar topu bulunuyor. Suriye’nin Rus yapımı füze envanteri şöyle:
- 300 adet kısa menzilli S-75
“Dvina” ve S-75M “Volga” füzesi.
(NATO sınıfı SA-2)
- 200 adet kısa menzilli “Kub” uçaksavar füzesi. (NATO sınıfı SA-6)
- 140 adet orta menzilli S-125 “Neva” ve S-125M “Peçora” füzeleri. (NATO sınıfı SA-3)
- 60 adet kısa menzilli “Osa” hava savunma sistemi.
- 150 adet uzun menzilli S-200 “Angara”, S-200B “Vega” ve “Buk” sabit füzeleri.
(NATO sınıfı SA-5)