BIST 10.240
DOLAR 32,38
EURO 34,78
ALTIN 2.394,22
HABER /  GÜNCEL

'Bugün git yarın gel' devri kapanıyor

Vatandaş için işkenceye dönüşen 'bugün git, yarın gel' devri yavaş yavaş kapanıyor. Artık vatandaşa işkence çektiren 76 belge istenmiyor.

Abone ol

Vatandaş için işkenceye dönüşen 'bugün git, yarın gel' devri yavaş yavaş kapanıyor. Artık vatandaşa işkence çektiren 76 belge istenmiyor.

Başbakanlık, 'Kamu Hizmetlerinin Basitleştirilmesi ve Bürokrasinin Azaltılması Projesi'nin sonuçlarını araştırdı. Ortaya çıkan tablo, bürokraside vatandaş için işkenceye dönüşen 'bugün git, yarın gel' devrinin yavaş yavaş değiştiğini gösterdi.

Vatandaştan daha önce istenen 76 belgenin artık talep edilmediği ortaya çıkarken, projede alınan mesafeye ilişkin örnekler de şöyle özetlendi:

ARTIK O BELGELER İSTENMEYECEK

- Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile yapılan görüşmeler sonucu yayımlanan tebliğle, emlak vergisi işlemlerindeki bürokrasi azaltıldı. Mükelleften, emlak vergisi bildirimleri dışında başka bir belge talep edilmemesi, belediyelerin ihtiyaç duydukları belgeleri kendi birimlerinden veya ilgili kurumlardan temin etmeleri benimsendi. Artık, tapu sureti, kimlik fotokopisi, maliye vergi numarası, iskan raporu ve metrekare cetveli gibi daha önce talep edilen belgeler vatandaştan istenmeyecek. Bu uygulama devreye girdi.

- Yükseköğretim kayıt işlemlerinde bürokrasinin azaltılması için ÖSYM ve YÖK'e gönderilen rapor etkisini gösterdi. ÖSYM'nin, bu yıl yapılan ÖSYS'nin kılavuzunda kayıtla ilgili gerekli değişikliklerin yapıldığı ve ikametgah, adli sicil ve öğrenci belgesinin istenmediği kaydedildi. 124 üniversite yönetmeliğiyle de, öğrencileri bunaltan bürokrasi azaltıldı. Üniversiteler artık belge istemek yerine 'beyan'ı yeterli sayıyor.

- Bakanlıklar da sınavlardan personel alımına kadar birçok işlemde bürokrasiyi azaltıcı adımları devreye soktu.

- Türkiye Noterler Birliği de, 'noter katibi' alırken, 'adli sicil belgesi', 'Disiplin Kurulu'ndan disiplin cezası alınmadığına dair yazı' istemeyecek.