BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

BUDAPEŞTE SÜRECİ 5. BAKANLAR KONFERANSI BAŞLADI

Budapeşte Süreci 5. Bakanlar Konferansı, İpek Yolu Göç Ortaklığı gündemiyle İçişleri Bakanı Muammer Güler’in ev sahipliğinde İstanbul’da baş...

Abone ol

Budapeşte Süreci 5. Bakanlar Konferansı, İpek Yolu Göç Ortaklığı gündemiyle İçişleri Bakanı Muammer Güler’in ev sahipliğinde İstanbul’da başladı.
Swissotel’de gerçekleştirilen konferansa Afganistan, Azerbaycan, Bangladeş, Bosna Hersek, Gürcistan, Macaristan, Lüksemburg, Malta, Montenegro, Pakistan, İsviçre ve İngiltere’den temsilciler katıldı. Konferansta konuşan Bakan Güler, dünya çapında nüfus artışının büyük ölçüde kalkınmakta olan ülkelerde gerçekleşeceğinin öngörüldüğünü belirterek şunları söyledi: “Gelişmiş ülkelerde nüfus yaşlanması göz önüne alındığında insan hareketliliğinin düzenli şekilde yönetilmesinin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Bu amaca ulaşmak için göçle ilgili belirlenen daha etkili şekilde toplanması, korunması ve paylaşılması gerekmektedir.”
Göçün, ülkelerdeki yetersiz kalkınmanın bir sonucu olmakla beraber tüm kalkınma sürecine olumlu etkide bulunabilecek potansiyele de sahip olduğunu anlatan Güler, şöyle konuştu: “Bu itibarla göç politikaları oluşturulurken, göç ve kalkınma ilişkisi mutlaka ve bir arada göz önünde bulundurulmalıdır. Sınır aşan boyutuyla göç hareketleri bölgesel ve küresel olarak diğer ülkelerle, uluslararası kuruluşlarla ve sivil toplumla esnek işbirliği politikalarının varlığını gerektirmektedir. Budapeşte süreci hükümetler arası şeffaf ve eşit tartışma zemini hazırlayarak bu işbirliğine katkı sağlamaktadır. Bu bağlamda Karadeniz bölgesi çalışma grubu ve İpek Yolu bölgesi çalışma grubu Budapeşte sürecine yeni açılımlar kazandırdığını bu vesileyle bölgesel çalışma gruplarının önümüzdeki dönemde faaliyetlerinin İpek Yolu Bölgesi ağırlıklı olarak sürdürmeye devam etmelerinin öngörüldüğünü de belirtmek isterim.”
(İHA)