BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bu pazar hergün dualarla açılıyor

Osmanlıdan kalma Ahilik geleneği Balıkesir'de bir semt pazarında yaşatılmaya devam ediyor.

Abone ol

Balıkesir'de bir semt pazarında, Ahilik geleneği doğrultusunda güne dualar okunarak başlanıyor.

Gümüşçeşme Mahallesi'nde salı ve pazar günleri kurulan semt pazarı, dualarla açılıyor.

Pazarcılık yapan imam hatip lisesi mezunu Murat Baydan, semt pazarının açıldığı salı ve pazar sabahları, zabıta noktasındaki mikrofonla, ''Yerlerin göklerin hakimi Allah'ım. Hastalara şifa, dertlilere deva, borçlu kullarına eda, esnaf arkadaşlara bol kazançlar eyle yarabbi'' duasını yaptırıyor.

''Amin'' sesiyle birlikte açılan pazarda, esnafın yanı sıra alışveriş için gelen müşteriler de duaya eşlik ediyor.

''GELENEĞİ TEKRAR CANLANDIRDIK''
Balıkesir Sebze ve Meyveciler Esnaf Odası Başkanı Ayhan Baydan, ahilik teşkilatının, Osmanlıların yapı taşlarından biri olduğunu belirtti.

Esnaftan, semt pazarının dualarla açılması yönünde talep geldiğini ifade eden Baydan, ''Semt pazarını dualarla açma, bir ahilik geleneği. Esnaf arkadaşlarımızın isteğiyle bu geleneği tekrar canlandırdık'' dedi.

Baydan, uygulama için Balıkesir Belediyesinden izin aldıklarını dile getirerek, Belediye Başkanı İsmail Ok'a bu konuda verdiği destekten ötürü teşekkür etti.

Oda Başkanı Ayhan Baydan'ın kardeşi olan pazarcı hafız Murat Baydan ise arkadaşlarının ricasını kıramayarak, haftada iki gün okuduğu dualarla pazarı açtıklarını söyledi.

Ahilik geleneğinin yaşatılmasının önemine işaret eden Baydan, pazar sakinlerinin uygulamadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.