BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Bu kasabada kış aylarında da yaz havası esecek

Norveç’te bir kasabanın sakinleri, kasabanın çevresindeki tepelere yerleştirdikleri dev aynalarla, karanlık geçen kış aylarını aydınlatıyor....

Abone ol

Norveç’te bir kasabanın sakinleri, kasabanın çevresindeki tepelere yerleştirdikleri dev aynalarla, karanlık geçen kış aylarını aydınlatıyor.
Başkent Oslo’nun 160 kilometre batısındaki 3 bin 500 nüfuslu Rjukan kasabası, ormanlarla kaplı tepelerle çevrili ve yılın altı ayında güneş ışığı almıyor. Kasaba yöneticileri, güneş ışığından yararlanmak için, etraftaki tepelere üç adet dev ayna yerleştirdi. Bu aynalar, 600 metrekare çapında bir ışık hüzmesini, kasabanın meydanına yansıtıyor. Rjukan Turist Bürosu müdürü Karin Roe, bu sayede, özellikle sonbahar ve kış aylarında kasabada daha çok etkinlik düzenlenebileceğini ve insanların daha sık dışarı çıkabileceğini belirtiyor.
Bilgisayarla kontrol edilen dev aynalar, güneş ışınlarını yakalayacak en iyi açıya doğru döndürülüyor. 458 metre yükseklikteki noktalara helikopter vasıtasıyla yerleştirilen aynalar, 5 milyon krona (yaklaşık 1,736,000 Türk lirası) mal oldu.
Daha önce, 1928 yılında kasabada faaliyete geçen bir teleferik aracılığıyla, kasaba sakinleri kış aylarında etraftaki tepelere çıkıp güneşin tadını çıkarıyordu.
(İHA)