BIST 9.693
DOLAR 32,51
EURO 34,76
ALTIN 2.496,27
HABER /  GÜNCEL

Bu elbise ne renk? İşin sırrı çözüldü

Sadece Türkiye değil dünya bunu sordu ' Bu elbise ne renk '? Bakan herkes farklı renk gördü. elbesinin orjinal renginin neden değiştiğini bilim adamları açıkladı.

Abone ol

Dünya çapında olay yaratan ' Bu elbise ne renk ' tartışmasının bilimsel izahı çıktı. Elbesi aslında mavi ve siyah. Ancak bir çok kişi bunu açık buz mavisi ile altın renginde görüyor. Bu elbise ne renk çelişkisinin sebebi ışık yanılsaması ve optik illüzyon.

'Swiked' adlı 21 yaşındaki İskoç şarkıcı Caitlin McNeill tarafından Tumblr'da yayınlanan ve sosyal medyada kıyameti koparan elbise fotoğrafı dünyayı 'bu elbise hangi renk ' tartışmasına sürükledi.

Söz konusu elbisenin orjinal renkleri ' mavi ve siyah ' . Ancak bir çok kişi elbiseyi mavi siyah değil 'beyaz (buz mavisi) ve altın sarısı ' olarak görüyor. Bilgisayar başında aynı açıdan aynı resme bakan iki kişi elbiseyi farklı renklerde görüyor. İnternetnette açılan bir ankette katılımcıların yüzde 60'ının mavi olan orjinal rengi beyaz gördüğü ortaya çıktı.

ELBİSE NE RENK NEDEN FARKLI GÖRÜYORUZ
bu-elbise-ne-renk.-renk-değiştiren-elbise.jpgTartışmalar yaygınlaştıkça bu elbise ne renk , neden herkes farklı görüyor sorusu uzmanlara yöneltildi. Bilim adamlarının açıklamasına göre resmin arka planında kullanılan ışıktan dolayı kimi insanlar mavi rengi algılayamıyor ve bunu ya beyaz ya da beyaza yakın buz mavisi şeklinde görüyor.

UZMAN SEBEBİNİ AÇIKLADI
Konuyla ilgili açıklama yapan Washington Üniversitesi’nden Renk Bilimci Jay Neitz elbiseyi neden farklı renklerde gördüğümüzü şöyle izah etti;

“Işığın nesneler üzerine düşüşünü algılayarak görseli beynimize en doğru şekilde aktaran gözlerimiz bize oyun oynuyor. Bilgisayar ortamında renklerin pantonesi alındığında arka plandaki beyaz rengin elbiseyi beyaz olarak algılayanları yanılttığını görüyoruz. Elbisenin gerçek rengi mavi olarak satışa sunulmuş. Ancak ben dahil bir çok kişinin elbiseyi beyaz sarı olarak algıladığını belirtmek isterim.”

Bu duruma optik illüzyon yanılması deniliyor.

PEKİ OPTİK İLLÜZYON NEDİR?
Optik illüzyon ya da bilinen ismiyle göz yanılsaması, görsel olarak algılanan görüntüler ile nesnel gerçekliğin farklı olduğu durumlar için kullanılan terimdir. Göz tarafından toplanan ve beyinde işlenen bilgiler uyaran kaynağının fiziksel ölçümü ile uyuşmayan bir algı oluşturur. Optik illüzyonun 3 türü bulunuyor. 220px-ponzo_illusion.gif

İllüzyonlar temel olarak üç boyutlu nesneleri ikinci boyutta algılamaya çalışma ile ilgilidir. Ponzo illüzyonunda beyin ikinci boyuttan üçüncü boyutu kavramaya çalışırken derinlik hissi algısı bir yanılsamaya yol açar.

Yandaki resimde bunun örneği var. Burada her iki sarı çizgide aynı boyda olmasına rağmen beyin perspektif algısı nedeniyle üstteki çizgiyi daha uzun algılama eğilimindedir.

RENK İLLÜZYONU (eşzamanlı kontrast illüzyonu)
Burada algısal sabitlik yanılsamanın temel kaynağıdır. Renk sabitliği ve parlaklık sabitliği tanıdık bir nesneyi ondan yansıyan ışığın miktarı veya rengi ne olursa olsun aynı renkte görünür olmasından sorumludur. Bilinmedik bir nesneyi çevreleyen bölgenin parlaklğı veya rengi değiştiğinde nesnede algılanan renk veya kontrast değişimi bir yanılsama oluşturulabilir.
220px-gradient-optical-illusion.svg.png
Örnek : YANDAKİ RESİM TEK RENK

Yandaki resme baktığınızda ne görüyorsunuz?
Arka plan koyu griden açık griye kayan bir renk geçişine sahip. Ortadaki yatay çizgi de açık griden koyu griye geçiş gösteriyor gibi görünüyor.

Gerçekte ise resimde grinin tonları yok aslında orjinalda bu tek renge sahip.

220px-optical_grey_squares_orange_brown.svg.pngBİR ÖRNEK DAHA...

Yandaki resimde gölgenin düştüğü yerdeki renklere dikkatli bakın!Daha koyu gri görüyorsunuz. Ancak özünde diğer grilerle arasında ton farkı yok.

Bu elbise ne renk tartışması da işte buna benzer bir ışık yanılsamasının sonucu. Beyazı görenler için kabul etmesi zor olsa da elbisenin orjinal rengi mavi ve siyah. Beyaz ve altın sarısı görenlere gözleri ve beyinleri oyun oynuyor.

TARTIŞILAN ELBİSENİN ORJİNAL RESMİ (IŞIK OYUNU OLMADAN)
Dünya'da 'bu elbise ne renk' tartışması başlatan kıyafet İngiliz bir markaya ait. Elbisenin internet satış fiyatı 50 pound yani 190 lira civarında.

bu-elbise-ne-renk-orjinal-resmi.jpg

BU DA ELBİSENİN PHOTOSHOP 'DAKİ RENK TESTİ
black-and-blue-dress.gif