BIST 10.696
DOLAR 32,20
EURO 34,99
ALTIN 2.513,15
HABER /  GÜNCEL

Bu belde topluca can çekişiyor

Kahramanmaraş'ın Afşin İlçesinde Büyük Tatlı beldesi can çekişiyor. Evet, yanlış duymadınız bu belde can çekişiyor.

Abone ol

Topraklarında bulunan kanserojen asbest maddesi bu beldede herkesi kanser ediyor.

Topraklarında bulunan asbesti solumaları nedeniyle akciğer kanserine yenik düşen belde halkı son 15 yılda 250, 2009 yılında da 15 canı kansere teslim etmiş. Şu an kanser tedavisi gören insan sayısı ise 13.

Bu beldede yaşayan herkes ailesinden birilerini kansere kurban vermiş. Kanser beldede ocakları yıkmış, çocukları yetim, öksüz bırakmış.

Muhtarın iki kardeşi de kanser

540 haneli 2 bin 180 nüfuslu beldede son 15 yılda 250 kişinin kanser hastalığından öldüğünü söyleyen Başkan Köse, beldenin başka bir yere taşınmasını istedi. Asbestli topraklar nedeniyle kendisiyle birlikte 2 kardeşinin de kanser hastası olduğunu anlatan Köse, şunları söyledi:

Belde başka yere taşınsın

“Asbestli topraktan dolayı mide kanseri, akciğer kanseri, prostat kanseri, bağırsak kanseri hastalığı çok yaygın. Devlet büyüklerimizden bir önlem alınmasını, beldenin başka bir yere taşınmasını istiyoruz. 15 yıllık zaman zarfında yaklaşık 250’ye yakın kansere kurban verdik. 1994 ile bu arada yaklaşık 3 bin kişi köyden geç etti. Ama beldeye cenazeleri dönüyor.”

Bende kanser çıkar korkusuyla doktora gitmiyorlar

Belde muhtarlarından Mehmet Ceren'ın anlatımı ile belde adeta kaderine terkedilmiş. Bende de kanser çıkar korkusu ile doktora gitmeye bile çekinen belde halkı "millet ölüyor vekiller nerede" diye haykırıyor.

Vatandaşlar, kanser yapan asbestin yüzde 20 cıkması halinde beldenin taşınacağını söyleyen yetkililerin, kanser oranının yüzde 80 çıkmasına rağmen sessiz kaldıklarını, kendilerini ölüme terk ettiklerini ifade ediyorlar.

Yollarının stabilize olması nedeni ile kalkan asbestli tozların beldeyi kapladığını ifade eden belde sakinleri, "tozlar tarlamıza, bahçemize, evimize giriyor, bizde bu tozları soluyoruz, soluduğumuz her nefes bizi kansere biraz daha yaklaştırıyor" diye serzenişte bulunuyorlar.

İşte o mücadeleci kişilerden birisi 52 yaşındaki Zeynep Ceren. Zeynep abla sinsi hastalık kanserle mücadele ediyor, daha doğrusu mücadele etmeye çalışıyor. Yaşadığı o zor günleri anlatan Zeynep Abla, "maddi imkansızlıklardan dolayı tedavi olmaya bile gidemiyorum^" diyor.

Peki bu illetin çözümü nedir diye sorduğumuzda, kısmen de olsa toz kalkmasını önlemek için devletin belde içerisindeki yolları asfaltlamalarını istiyorlar.

Büyük Tatlı Belediye Başkanı Ali Bayram Köse;
“Ölüme terk edildik”


Afşin’e bağlı Büyük Tatlı Beldesindeki arazilerde bulunan asbest maddesi nedeniyle kanser vakalarının her geçen gün arttığını belirten, Büyük Tatlı Belediye Başkanı Ali Bayram Köse, “Ölüme terk edildik” dedi.

Proma Altınşiş Restoranda bir toplantı düzenleyen Büyük Tatlı Belediye Başkanı Ali Bayram Köse, beldelerinde şuanda 40 vatandaşın kanser hastalığı ile mücadele ettiğini belirtti.

Annesi ile babasını kaybetti

Annesini, babasını kanser nedeniyle kaybettiğini ve kendisi ile birlikte kardeşlerinin de kanser tedavisi gördüğünü ifade eden Büyük Tatlı Belediye Başkanı Ali Bayram Köse, hayvan haklarının üst seviyede olduğu Türkiye’de, beldelerinde insan hayatının hiçe sayıldığını söyledi.