BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Bu bahçeye domuz gribi giremez

Zeytinburnu Belediyesi Tıbbi Bitkiler Bahçesi'nde, domuz gribine karşı vücut direncini artıran bitkiler yetiştiriyor.

Abone ol

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, 14 dönümlük arazi üzerine kurulu bahçede, ekinezyadan grip otuna, havlıcandan zencefile, anduz otundan öksürük otuna kadar 600'den fazla tıbbi bitki bulunuyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Türkiye'nin tamamlayıcı tıp konusunda Avrupa ülkelerinden geride olduğunu savunarak, dünyadaki 6 bine yakın endemik bitkinin 3 bine yakınının Türkiye'de yetiştirildiğini kaydetti.

Aydın, bu zenginliğin istenildiği gibi kullanılamadığını ifade ederek, bu noktadan hareketle 5 yıl önce Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek tıbbi bitkiler bahçesini kurduklarını anımsattı.

Amaçlarının, Türkiye'nin doğal florasını koruma altına almak, doğal beslenme ve tamamlayıcı tıbba dikkat çekmek olduğunu dile getiren Aydın, şunları kaydetti:

''Bir nevi canlı bitki müzesi haline getirdiğimiz bu bahçede, yurdumuzda artık ekimi bile neredeyse yapılmayan birçok bitkiyi doğal ortamında yetiştirdik. Örneğin Türkiye'de sadece Kars'ın bir köyünde yetişen ve artık günümüzde tarımı yapılmayan Kavılca buğdayını orada yaşayan bir köylüden temin ederek bu bahçede yetiştirdik ve tohumları şimdi sadece bizde mevcut. Bunun gibi tohumları yok olmaya yüz tutmuş onlarca bitki türünü burada yetiştirdik ve tohumlarını koruma altına aldık.''

Aydın, geçmişten günümüze birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığı bilimsel yöntemlerle tespit edilen yüzlerce bitkinin bahçede yetiştirildiğini belirterek, ''domuz gribinin bu bahçeye girmesinin mümkün olmadığını'' savundu.

Domuz gribine karşı bağışıklık sistemini güçlendiren ve uzmanların etkin mücadele için önerdiği yüzlerce tıbbi bitkinin burada yetiştirildiğini ifade eden Aydın, ''Uzmanlar ekinezyanın bağışıklık sistemini güçlendiren birçok ilacın yapımında kullanıldığını ve domuz gribine karşı vücut direncini artırdığını söylüyor. Türkiye'de ilk kez bu bahçede yetiştirilen ekinezyaları önceki yıllarda Sayın Başbakanımıza da gönderdik'' dedi.

Aydın, bahçede tıbbi bitkilerin yanı sıra, tüketilen ve tarımı yapılan onlarca bitkinin de bulunduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

''Burası aynı zamanda genetiği değiştirilmiş organizmalarla (GDO) mücadelede çok önemli bir merkez. Çünkü burada bulunan ve tüketimi yapılan bitkilerin tamamı doğal ve GDO içermiyor. Bir diğer ifadeyle bu bahçe aynı zamanda Türkiye'nin doğal tohum bankası.''