BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,91
ALTIN 2.431,77
HABER /  GÜNCEL

Bu aile dört yıldır bayram kutlayamıyor!

Suriye’deki IŞİD tehdidinden kaçan Hasan ailesi Türkiye'de ilk bayramını geçiriyor, aile 4 yıldır bayram yüzü görmüyor...

Abone ol

Kurban Bayramı coşkuyla kutlanırken, bir yandan IŞİD zulmünden kaçıp Türkiye'ye sığınan ailelerin dramı yürek dağlıyor.

Al Jazeera'nın Diyarbakır muhabiri Mahmut Bozarslan, Suriye'nin en batıdaki Kürt kenti Afrin'den kaçan, çocuklarıyla birlikte bir ay önce Diyarbakır'a sığınan Mustafa ve Murat Hasan kardeşlerin buruk bayramına tanık oldu. Aile, Yenişehir ilçesinin varoşlarında kiraladıkları evlerde oturuyor ve dört yıldır bayramı bayram gibi yaşayamıyor...

İşte ailenin acı dolu hikayesi:

Aylardır IŞİD’in kuşatması altında olan Afrin’den Türkiye'ye 4 günde gelebilmişler. Hasan ailesinin tek üzüntüsü Suriye'deki evlerini kaybetmek değil. Afrin'de şoförlük yapan baba Muhammed Hasan, oğlu Cevher'i Suriye'nin Derik kasabasında IŞİD'le çatışmalarda kaybettiğini anlatıyor. Daha oğlunun acısı tazeyden gelini de 1,5 yaşındaki torununu bırakarak PYD'nin silahlı kolu YPG güçlerine katılmış. Muhammed Hasan hem çocuklarına hem de torununa bakıyor.

KOMŞULARIN YARDIMIYLA YAŞIYORLAR!

Komşuların yardımıyla hayata tutunmaya çalışan aile için bayramın anlamı yok. Tek düşündükleri ev kirası ve karınlarını doyurmak. Hasan, iş bulamadığı için çalışamıyor. Beraberlerinde getirdikleri paraları da tükendi.

"ÇOCUKLARIM ÇOĞU ZAMAN HAMALLIK YAPIYOR!"

“Çocuklarım bazen hamallık yapıyor. Çoğu zaman iş bulamıyorlar. Yağmur yağdığı günler çalışamıyorlar. Yardım gelirse geçiniyoruz. Yemek gönderen oluyor. Yardımlar da olmasa durumumuz hiç iyi değil”

Hasan’ın en büyük arzusu, oğlu Cewher’in mezarını bulmak ama maddi imkansızlıklar nedeniyle bölgeye gidemiyor.

Babası çatışmada ölen, annesi YPG'ye katılan Cevahir'i dedesi ve ninesi büyütüyor.

"KENT 3 YILDIR ELEKTRİKSİZ"

27 yaşındaki Murat Hasan da, Afrin’de IŞİD kuşatması nedeniyle ilaç gıda ve su sıkıntısı yaşandığını, kentin 3 yıldır elektriksiz olduğunu anlatıyor. Afrin'de iç savaş koşulları nedeniyle yokluk içinde yaşayan ailenin hayatı Diyarbakır'da da kolay değil:

Hasan ailesi, Diyarbakır'daki ilk günlerinde iki göz bir evde kalmış ancak 17 kişi sığamadıkları için Murat Hasan, daha sonra başka eve taşınmış:

"KIŞ GELİYOR NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ"

“Afrin düzelirse geri dönerim. Burada hamallık yaparak geçinmeye çalışıyorum ama çok fazla iş yok. Kış geliyor ne yapacağımızı bilmiyoruz, kışın hiç iş çıkmaz. 225 lira kira veriyorum. Komşular yardım ederse eder yoksa ortada kalırız. Dört yanımız kapalıydı. Ölümü göze alarak kaçtık ve buralara kadar geldik"

Hasan ailesi, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi AFAD tarafından kayıt altında alındı. Herkese bir kimlik kartı verildi. Ancak Hasan kimlik kartı verilmesine rağmen hiçbir yardım alamadıklarını söylüyor.

Murat Hasan da ağabeyi gibi “Bizim için anlamı yok, 4 yıldır bayram yapmıyoruz” diyor.


Fotoğraf Al Jazeera Türkçe'den alınmıştır.