BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Böyle olur itfaiyecinin iftarı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri, en zor şartlarda bile yangına müdahale ediyor. 30 saniyede araçlara binere...

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri, en zor şartlarda bile yangına müdahale ediyor. 30 saniyede araçlara binerek hareket eden itfaiyeciler yılda ortalama 45 bin olaya müdahale ederken, ekipler Ramazan’da bazen yangın alarmına iftar sofrasında yakalanıyor.
İstanbul’da görev yapan Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri, herhangi bir ihbara karşı 24 saat nöbet tutuyor. Hayatlarının büyük kısmını görev yaptıkları binada geçiren itfaiyeciler, her an alarma yakalanabiliyor. İtfaiyeciler iftar veya sahur sofrasını yarıda bırakarak 30 saniyede araçlarına biniyor. Yaklaşık 6 dakikada olay yerine ulaşan İstanbul itfaiyesi personeli, görev yerlerinde Ramazan ayının bütün maneviyatını yaşıyor.
En zor şartlar altında bile başarıyla görev yapan itfaiye personeli, her anlarında alarma yakalanabiliyorlar. Ekipler Ramazan ayı sebebiyle iftar veya sahur sofrasında gelebilecek ihbarlara karşı sürekli hazır bekliyor. Bir ihbarın gelmesi durumunda ise ekipler, iftar sofrasını yarıda bırakıyor. 30 saniye içinde araçları ile hareket eden itfaiyeciler, yaklaşık 6 dakika içinde olay yerine gidiyor. Avrupa standartlarında ise bu sürenin yaklaşık 5 dakika olduğu belirtiliyor.
Fatih İtfaiye Amirliği’nde 3 vardiya görev yapan 60 personel, güne ise spor yaparak başlıyor. İftarın ardından hazırlanan semaverde demlenen çaylar, acı tatlı hatıralar eşliğinde yudumlanıyor. Bahçede otururken dahi gözlerini alarm ışıklarından ayırmayan itfaiye erleri, hazır olduklarını her an göstermek için sık sık tatbikat yapıyor. Hızla çıkış yapan ekipler, kıyafetlerini araçların içinde giyiniyor.

“BİZİ EN ÇOK ÜZEN NE ZAMAN VARACAĞIZ STRESİ”
İtfaiyeciliğin her zaman zorlukları olduğunu belirten Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Fatih İtfaiye Grup Amiri Hasan Karakaş, “Sıkıntılı olay ve operasyonlara müdahale ediyoruz. İtfaiye teşkilatımız 97 istasyonda 4 bin 500 personel ile İstanbul halkına hizmet ediyor. Malzeme, araç gereç noktasında herhangi bir sıkıntısı yok. Bizi en çok üzen, ihbar geldiği zaman olay yerine ne zaman varacağız stresi. Bu konuda vatandaşlarımızın araçlarını uygun yerlere park etmesi, trafikte itfaiyeye öncelik vermesi bizim en çok isteğimiz. İtfaiyecilerimiz yangından, olaydan korkmuyor. Olaya yetişememekten korkuyor. Bu anlamda sıkıntılar yaşıyoruz” dedi.

“NAMAZ KILARKEN BİLE ALARM GELEBİLİYOR”
Ramazan ayının kutsallığına dikkat çeken Karakaş, “İtfaiyecilerimiz, inançlı arkadaşlarımız. Oruçlarını tutuyorlar. Bir mahmurluk içindeler ama ihbar geldiği zaman hiç fark etmeksizin olaya en kısa zamanda ulaşmaya çalışıyoruz. İhbar anı hiç fark etmiyor. Bu iftar sofrasında, namaz kılarken, tuvaletteyken de olabilir. İhbar ışığı yandığı zaman arkadaşlarımız 30 saniye içinde araçların tekeri dönecek şekilde hazır bulunmak zorundalar. Olay yerinde bir çocuğun veya yaşlı birinin 3-5 saniye canına mal olabilir. Onun için saniyeler bizim için çok önemli” diye konuştu.
Ramazan ayı sebebiyle unutkanlığın ve dalgınlığın arttığını belirten Karakaş, “Vatandaşlarımız bazen yemekleri ocak üstünde, fişleri prizde unutabiliyor. Bundan kaynaklı yangın Ramazan ayında olabiliyor” dedi.

KAPALI ALANLARDA SİGARA YASAĞI YANGINLARI AZALTTI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri, Tuzla’dan Silivri’ye 97 istasyonda 4 bin 500 personel ile çalışıyor. Günde yaklaşık 150 yangın olayı meydana gelirken, yılda ise 45 bin olaya müdahale ediliyor. En çok yangın hafta sonu çıkarken, çıkış sebepleri arasında ilk sırayı sigara alıyor. Ancak kapalı alanlarda sigara yasağının gelmesiyle yüzde 50 olan sigaradan yangın çıkma oranı yüzde 47’lere geriledi. Yaz aylarında yangın vakaları ise artıyor.
(İHA)