BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99

Böyle borsa olur mu

Borsalar, küçük ve orta ölçekli tasarrufların, orta ve uzun vadeli yatırımlara dönüştürüldüğü sermaye piyasası kurumlarıdır.

Türkiye’de İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ise, sanki başka bir ülkenin borsası gibi. Ekonomimiz tarihi küçülme yaşarken, işsizlik rekor kırarken, terör dağdan ovaya inmişken, darbe-suikast ve ıslak imza – kuru imza paranoyalarıyla toplumun gündemi işgal edilirken bizim şanlı borsamız, tavan yapıyor, rekor kırıyor, prim üstüne prim yaptırıyor.

Yani ülkemizdeki ekonomik ve sosyal sorunlardan, toplumsal barışı tehdit eden gelişmelerden hiçbir şekilde etkilenmiyor.

Ülkenin bütün makro ekonomik göstergeleri olumsuz iken, sadece borsanın tavan yapması ekonomik akla ve hayatın olağan akışına pek de uygun düşmüyor.

Ortada ciddi bir manüplasyon kuşkusu var.

Birileri zarar eden, hatta fiilen kapalı olan bazı şirketlerin hisseleri üzerinden milyonlarca liralık al-satlarla, %500, %1000’lere varan karlar realize ediyorlar.

Sermaye Piyasası Kurulu ve yetkili kamu kuruluşları bu duruma nedense müdahil olmuyorlar.

- Sönmez Holding de şaşırıyor! -

Sönmez Holding’in, üretimi durdurduğu, gayrı- faal durumda olan ve fiilen tasfiye sürecinde bulunan Sönmez Flament isimli firmasının hisseleri son 1,5 senede 30 kat son yılda %2000’i aşan değer artışı gösteriyor. Yine Sönmez Pamuklu Sanayi (SPS) isimli firması da zarar ettiği, kötü bir bilançoya sahip olduğu halde hisseleri bir günde %20 artıyor.

Sönmez Holding’in bu durumdan rahatsız olduğu, kendi inisiyatifi dışındaki bu para ve borsa cambazlığı karşısında, SPK’ ya sözlü ve yazılı başvurularda bulunduğu biliniyor.

Sadece Bursa’nın değil, ülkemizin de önde gelen, başarılı ve güvenilir gruplarından olan Sönmez Holding’in, bu hisselerle hiçbir alım-satım işlemi yapmadığı halde, kimlerin, ne amaçla bu işleri tezgâhladığını öğrenmek isteğine karşı tatmin edici bir cevabın da verilmediği biliniyor.

Sönmez Flament gibi gayrı- faal bir firmanın, Sönmez Pamuklu Sanayi gibi zarar eden bir şirketin, %2000’leri aşan hisse alım-satımlarındaki değer artışlarını kim nasıl izah edecek, doğrusu merak ediyorum.

Böyle bir borsaya, küçük ve dürüst yatırımcılar nasıl güvenecek. Manüplatörlerin cirit attığı, kumarhane kapitalizminin en çirkin örneklerinin yaşandığı böyle bir borsada, kalıcı, hayırlı bir geleceği kim nasıl bekleyecek?

Belli ki gayrı- faal, zararlı ve/veya tasfiye halinde olan şirketlerin hisseleri üzerinden birileri “oynuyor”, yatırım değil, “manüplasyon” yapıyor.

Bizim yandaş ve kumarhane kapitalizmi destekçisi medyamız da, bunu ekonomik başarı örneği gibi hiç sıkılmadan millete anlatıyor.

Son sözüm, kumarhane yerine borsaya gidin, ilkinde kaybetme şansınız daha yüksek çünkü.

Zarar etse, batık da olsa, gayrı-faal de olsa hisse alın, hisse satın, bunu da herkese serbest piyasa ekonomisi diye yutturun.

- AKP’siz bir yeni yıl -

Yeni yılda, toplumsal barışın ve demokrasinin yeniden tesis edildiği, tek parti despotizminin erken bir seçimle sona erdirildiği, ekonomik krizin aşılıp-işsizliğin azaldığı, ayrışma yerine bütünleşmenin, bölünme yerine milli birliğin egemen olduğu, mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir yılı tüm okurlarım için diliyorum, saygılarımı sunuyorum.