BIST 10.053
DOLAR 32,38
EURO 34,71
ALTIN 2.402,38
HABER /  GÜNCEL

Borsa 40 bin sınırına dayandı

Bu yıl makro ekonomik dengelerdeki olumlu tabloları satın alan Borsa, şimdi 2006 ile ilgili beklentilerle rekor üstüne rekor kırıyor. 2006 beklentileri 50 bin üzerine.

Abone ol

Borsa rekor üstüne rekor kırıyor. 40 bin sınırındaki İMKB için 50 bin hesapları yapılıyor. Riskleri ve kar satışlarını unutmayın.

Bu yıl makro ekonomik dengelerdeki olumlu tabloları satın alan Borsa, şimdi 2006 ile ilgili beklentilerle rekor üstüne rekor kırıyor. Şu anda 40 bin seviyelerini test eden İMKB endeksi için 2006 beklentileri 50 bin üzerine.

Bu hesaplarla alımların devam etmesi yükselişi de hızlandırıyor. 2005 yılı içinde özellikle yabancı sermayenin gösterdiği ilgi ve ekonomideki istikrar, 2006 için finans kurumlarının hazırlanmasına yol açtı. Yeni stratejilerini oluşturan finans kurumları ve spekülatörler 50-55 bin seviyeliri için hesap yapıyor. Son iki haftada meydana gelen yüzde 28'lik artış, önümüzdeki dönem için iyimser bir tablo çizse de uzmanlar bazı riskler konusunda da uyarılarda bulunuyor. Özellikle belli seviyelerde gelebilecek kar satışları, borsayı etkileyebilir. Genel anlamda ortaya çıkan yüzde 28 artışın yanında yazı hisselerde elde edilen yüzde 50'lik yükselişler kar satışlarını tetikliyor.
YABANCILARIN ETKİSİ
AB ile müzakerelerin 3 Ekim'de başlamasıyla birlikte Türkiye'ye olan ilgi yabancıların da Borsa'ya girmesini hızlandırdı. Son dönemde yabancıların Borsa'daki oranı yüzde 70'lere kadar yaklaştı. Bu gelişmelerin ışığında 2006 yılını değerlendiren analistler ve Borsa uzmanları, önemli bir olay yaşanmadığı sürece 50 bin ile 55 bin aralığını görebileceğimiz tahmininde bulunuyor. Son dönemde yaşanan vergi indirimi, enflasyondaki istikrar ve kredi notumuzun yükseltilmesi yabancıların oranının artırıcı etken olarak ortaya çıktı.

VERGİ ÖNCESİ ALIMLAR
Uzmanlar, bu arada yılbaşından sonra gelecek olan yüzde 15'lik stopaj vergisinin de alımları hızlandırdığını öne sürüyor. Yıl sonuna kadar sürecek olan bu vergi avantajını değerlendirmek isteyen yatırımcıların alımlarını bu tarihlere kaydırmasının da borsada yükselişi hızlandırdığı iddia ediliyor.