BIST 10.112
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.409,71
HABER /  GÜNCEL

Aydın Doğan neyi ima etti?

Cumhuriyet Baş yazarı İlhan Selçuk'un çağrısını sadece 'üzgün' olduğunu söylemekle cevap veren Aydın Doğan neyi ima etti?

Abone ol

Yazar Hasan Cemal’in,‘Cumhuriyet’i Çok Sevmiştim’ adlı kitabında anlattıkları ile başlayan “kalem savaşına” Aydın Doğan da katıldı. Cumhuriyet Gazetesi yazarı ve Yayın Kurulu Başkanı İlhan Selçuk geçtiğimiz gün köşesinden Hürriyet, Milliyet, Radikal gazetelerinin sahibi Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan’a gazetelerini şikayet etmiş, ardından da şu soruyu sormuştu: “Cumhuriyet’e, Doğan Holding gazetelerinin ortaklaşa saldırı ve sövgü harekatı ortadadır... Dost bildiğim ve sevdiğim Aydın Doğan’ın bu harekattan haberi var mıydı?”

HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI

Aydın Doğan, Selçuk’un yazısına bir mektupla cevap verdi. Mektup, Cumhuriyet’in birinci sayfasından yayınladı. “Aydın Doğan’dan mektup” başlığıyla yayınlanan mektubun girişinde, Doğan “Yazınızı üzüntüyle okudum” diyor. Ardında da kitap nedeniyle kendisini hedef alan ve polemiklerin içine çeken İlhan Selçuk’un yazısının kendisini hayal kırıklığına uğrattığını ifade ediyor. Doğan, Selçuk’a yazısıyla ilgili bir de sitemde bulunuyor: “Açıkçası, kitabın yarattığı burukluğun birkaç dakikalık telefon konuşmasıyla bana iletilebileceğini, sıcak kızgınlıkların böylece başlamadan sona ereceğini umut ederdim.”

Aydın Doğan, zorunlu olmadıkça gazetecilerin işlerine müdahale etmemeyi ilke kabul ettiğini belirterek, Selçuk’un bir gün önce sorduğu “Harekattan haberin var mıydı?” sorusuna ise şu cevabı veriyor: “Hafta sonunda gazetelerde çıkan yayınlardan haberimin olup olmadığı sorusuna gelince. Hayır yoktu. Ben gazeteleri eve geldikten sonra okurum. Tek arzum, kitap etrafındaki tartışmanın benim dışımda ve tamamen gazeteciler arasında cereyan etmesidir. Benim bu kitapla ilgim, sadece ve sadece okur olmaktan ileri geçmemektedir.”

SELÇUK DİKKATE ALMADI

İlhan Selçuk ise Doğan’ın mektubunu dikkate almadı. Köşesinde tek bir kelimesine yer vermedi. Aksine, sanki böyle bir mektup yokmuşcasına yazısını kaleme aldı. Selçuk, “Cumhuriyet” ile “Cumhuriyet Gazetesi’nin” ortak kaderlerinin olduğunu belirterek, gazeteyi de Atatürk’ün kurdurduğunu hatırlattı. “Bizim iki kırmızı çizgimiz var: Laik Cumhuriyet.. Bölünmezlik..” diyen Selçuk, Doğan Grubu’nun Cumhuriyet gazetesine savaş açtığını yineledi.

Selçuk, açılan savaşın nedenini ise önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını kaydederek şöyle dedi: “Türkiye’de iki Cumhuriyet var..

Birincisi Türkiye Cumhuriyeti.. İkincisi Cumhuriyet gazetesi.. Birinci Cumhuriyet’in defterini dürmek isteyen güçler, Doğan Medya Grubu’nu Cumhuriyet gazetesinin üstüne saldırtmışlardır... Cumhuriyet böyle saldırılara pabuç bırakacak bir gazete değildir...Türkiye Cumhuriyeti’nin bugün tehdit altında olduğunu bilmeyen ve görmeyen yok!..

İki kırmızı çizgiyi çiğnemek isteyenler meydanda... Cumhuriyet’e saldırının nedeni aşikâr. Biz bu aşikârın pişekârlarını sergileyeceğiz.”

BUGÜNE KADAR NİYE SUSTUN?

Cumhurİyet Gazetesi’nin köşe yazarlarından Hikmet Çetinkaya dün de bir yazı kaleme aldı. Çetinkaya şu soruyu sordu: “Amacım Hasan Cemal’in “kin, intikam ve nefretle” geçmiş, on dört yıl önce yaşanmış “bir iç hesaplaşmayı” anlattığı kitabından yola çıkarak şu soruyu soracağım: Hasan Cemal bugüne dek niye sustun?” Çetinkaya, Hasan Cemal’in kin ve nefretle kitabını yazdığını belirterek şöyle devam etti: “Benim üzerinde durduğum Hasan’ın anlattıkları değil. 24 yıl boyunca birikmiş kin, nefret ve intikam duygularının aradan 14 yıl geçmesine karşın hala var olması. İlhan Selçuk, Hasan’ı kurtardı. Ardından Ankara Temsilcisi yaptırdı. 1981 Nisanı’nda da Genel Yayın Müdürü. Yaşam böyle! Etki ve tepki! Bir genel yayın müdürü 11 yıllık görevinde her şeyi içine atıyor, baş başa görüşmeleri not ediyor. 24 yıl sonra da anılarını yazıyor. Kin, intikam ve nefret!..”

Haber: Oray Eğin
Kaynak: