BIST 10.471
DOLAR 32,86
EURO 35,21
ALTIN 2.454,90

Boğaz Köprüsü işte böyle yapıldı

Boğaz Köprüsü işte böyle yapıldı

Manazarasıyla hayran bırakan istanbul boğaz köprüsü'nin yapılış fotoğrafları bir gurbetçinin arşivinden çıktı. işte görmediğiniz istanbul boğaz köprüsü'nün fotoğrafları...

Boğaz Köprüsü işte böyle yapıldı

Manazarasıyla hayran bırakan İstanbul Boğaz Köprüsü'nin yapılış fotoğrafları bir gurbetçinin arşivinden çıktı. İşte görmediğiniz İstanbul Boğaz Köprüsü'nün fotoğrafları...

Boğaz Köprüsü işte böyle yapıldı

İstanbul Boğaz Köprüsü inşaatında fotoğrafçı olarak çalışan gurbetçinin arşivinde, köprü inşaatının her aşaması fotoğraf ve kısa metrajlı film çekimleriyle kaydedilmiş. 20 Şubat 1970 yılında temeli atılan köprünün ayaklarının dikilmesinden, ayaklar arasında çekilen halatlar ve çalışan işçilere kadar, boğazdaki ilk köprünün fotoğrafları Karayolları Genel Müdürlüğü için hazırlanan arşivde bulunuyor.

Gurbetçi Naci Şahin, o dönemde köprüye bir çok kesimin karşı çıktığını hatırlattı. Şahin, gazeteci bir arkadaşının bile sadece gazetenin çok fazla satması için 'temel atma sırasında köprü ayaklarının tutmadığı' yönünde defalarca yalan haber yaptığını ve çok üzüldüğünü dile getirdi.

Boğaz Köprüsü işte böyle yapıldı

İstanbul Boğaz Köprüsü'nün temelinin atıldığı dönemde Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü'nde çalışan Naci Şahin, köprü ayaklarının temeli atılmadan önce hem Avrupa hem Anadolu yakasında kaldırılan 36 bin mezarın da fotoğrafını çekmiş. Köprü inşaatında ise her aşamayı fotoğrafla tesbit eden Naci Şahin, siyah beyaz bu fotoğraflardan birisinde, halatların çekildiği ve çalışanların işini kolaylaştırmak amacıyla geçici olarak kurulan asma köprü üzerindeki görüntüsünü çekmiş. İşçiler dışında geçici köprü üzerinden ilk geçenin de kendisi olduğunu ifade eden Şahin, Boğaz üstünden geçerken çok sayıda fotoğraf çektiğini ve ustasının bu geçişe cesaret edemediğini anlattı.

Boğaz Köprüsü işte böyle yapıldı

"DEDİKODULAR KÖPRÜ İNŞAATINI ENGELLİYORDU"

Naci Şahin, inşaat başlamadan önce bir çok dedikodunun çıktığını hatırlatan Naci Şahin, bugün gereksiz denilen boğaza üçüncü köprüye dikkat çekti. Şahin, insanlara hizmet amaçlı yapılacak her çalışmanın önemli olduğunu söyledi. Şahin, kendisinin bile 'Biz fakiriz, fukarayız. Köprü için harcayacak paramız yok. Gerek yok' gibi söylemleri desteklediğini ve yanlış yaptığını anlattı.

Almanya'da pedagog olarak çalıştıktan sonra emekli olan Naci Şahin, Türkiye'ye döndü. Yılın yarısını Almanya'da yarısını ise Kayseri'de geçiriyor. Yozgat doğumlu olan şahin, 1970'li yıllarda askerlik sonrasında güreş sporuyla birlikte eğitimini İstanbul'da sürdürdü. Gurbetçi Şahin, Fenerbahçe Güreş Takımı'nda kaldığını ve o dönemde eğitimini devam ettirmek için Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü'nde fotoğrafçılık işi bulduğunu anlattı.