BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,86
ALTIN 2.442,01
HABER /  DÜNYA

BM'den Kıbrıs için son şons

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Aleksander Downer, Türk ve Rum liderlere 15 günlük son bir şans verdi.

Abone ol

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Aleksander Downer, tarafların anlaşması halinde Genel Sekreter Ban Ki-moon'un yaz aylarında garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin katılacağı çoklu konferans çağrısı yapacağını söyledi.

Rum lider Dimitris Hristofyas ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'yla görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Downer, 15 günlük süre içinde liderlerin bir araya gelmeyeceğini, BM'nin mekik diplomasisi yürüteceğini ifade etti.

Downer, 3 yılı aşkın bir süredir devam eden müzakerelerin nasıl ilerleyeceği konusunda BM'nin karar vermeyeceğini ve sürecin Kıbrıslı olması nedeniyle bu görevin de liderlere düştüğünü kaydetti.

Müzakere sürecinin geldiği aşamayı anlatan Downer, BM'nin taraf olamayacağını ve herhangi bir başarı ya da başarısızlıktan da taraflardan birini suçlamayacağını belirtti.

BM temsilcisi, Türk ve Rum medyasının büyük ilgi gösterdiği basın toplantısında, "Mülkiyet, yönetim gibi Kıbrıs sorununun ana bölümlerinde taraflar anlaşmaya varamadı. Genel Sekreter büyük hayal kırıklığına uğradı" dedi.