BIST 10.636
DOLAR 32,21
EURO 35,06
ALTIN 2.494,20
HABER /  DÜNYA

BM Suriye'ye gözlemci gönderiyor

Güvenlik Konseyi, Annan planının ilk aşamasını oluşturan ateşkesi denetlemek üzere ülkeye gözlemci göndermeyi kararlaştırdı. Ancak ülkeden yer yer çatışma haberleri de geliyor.

Abone ol

BM Güvenlik Konseyi'nin kırılgan ateşkesi denetlemek üzere Suriye'ye gözlemci gönderme kararı almasından bir gün sonra ülkeden çatışma sesleri geliyor.

Muhalifler, Humus kentine topçu saldırısı düzenlendiğini öne sürerken, isyancı güçlerin de Halep'te bir polis karakoluna saldırdıkları haberleri geliyor.

BM Güvenlik Konseyi, cumartesi günü ülkeye silahsız gözlemci sevkedilmesi kararı almıştı.

Bir BM yetkilisi, gözlemcilerin ilk bir kaçının en geç pazartesi günü Şam'da olmaları bekleniyor.

Konsey, gözlemci sayısını 30 olarak belirlenmişti.

Koşulların yetine getirilmesinin ardından gözlemcilerin sayısı 250'ye çıkarmak için güvenlik konseyinden yetki istenecek.

Ateşkes BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın altı maddelik planının ilk unsurunu oluşturuyordu.

Annan planında, BM gözetiminde bir ateşkesin yanısıra Suriye halkının beklentileri ve kaygıları konusunda çözümün Suriye kaynaklı bir siyasi süreçte aranması öngörülüyor.

Ayrıca ilk aşamada çatışmalardan etkilenen bölgelere insani yardım ulaştırılması için önlemleri alınması, keyfi gözaltılarla hapiste tutulanların tahliyesi, gazetecilerin ülkede özgürce çalışabilmesi ve toplantı ve gösteri özgürlüğüne saygı gösterilmesi de Annan planının diğer unsurları arasında.