BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,96
ALTIN 2.433,14
HABER /  GÜNCEL

BM Kaddafi ailesine yaptırım kararı aldı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Libya'da aralarında Muammer Kaddafi ve aile bireylerinin de bulunduğu 22 kişiye yaptırım uyguladı. İngiltere, Kaddafi ailesinin dokunulmazlığını kaldırdı.

Abone ol

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Libya'da aralarında Muammer Kaddafi ve aile bireylerinin de bulunduğu 22 kişiye yaptırım uyguladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Libya'da aralarında Muammer Kaddafi ve aile bireylerinin de bulunduğu 22 kişiye yaptırım uygulama kararı aldı.

BM'deki Libya delegasyonu, güvenlik konseyine bir mektup göndererek Libyalı sivillere yönelik silahlı saldırıların sorumlularına yaptırım uygulanması kararını desteklediğini açıkladı.

Karar ayrıca Libya liderlerinin Uluslarararası Ceza Mahkemesi'ne sevkedilmesini de öngörüyor.

ABD, yaptırımları uygulamaya BM Güvenlik Konseyi kararının kabul edilmesinden önce başlamış, Trablus'taki büyükelçiliğini kapatmıştı.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de Kaddafi ve ailesinin diplomatik dokunulmazlığını kaldırdıklarını açıkladı. Hague, Kaddafi'nin artık ayrılması gerektiğini de vurguladı.

Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam cumartesi günü yaptığı açıklamada Libya'nın büyük bölümünde hayatın bormalleşmekte olduğunu savunmuştu. Kaddafi karşıtı güçler ise, ülkenin yüzde 80'ini kontrol etmekte olduklarını söylüyor.

İddiaları doğrulatabilmek mümkün değil, ancak Kaddafi karşıtı güçlerin ülkenin en büyük ikinci kenti Bingazi'yi kontrol ettikleri biliniyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin yaptırım kararının ardından Libya'nın Daimi Temsilci Yardımcısı İbrahim Dabbaşi Konsey'e hitaben bir teşekkür konuşması yaptı.

Dabbaşi konuşmasında, yaptırım kararının Kaddafi'ye direnen halka ''manevi destek verdiğini'' ifade etti.

Kaddafi'ye ilk isyan bayrağını çeken ve onu liderlikten çekilmeye davet eden ilk Libyalı diplomat olan Dabbaşi konuşmasında, Kaddafi rejiminin çoktan güvenirliğini ve meşruiyetini kaybettiğini belirterek ''Bu kararın, Trablus'ta hala varlığını sürdüren bu faşist rejimin sona ermesine yardımcı olmasını umuyoruz'' dedi.

Dabbaşi, Libya ordusu mensuplarına da çağrıda bulunarak onlardan halka destek vermelerini ve Kaddafi rejimini kınamalarını istedi.

''En önemli şey bu rejimin sona ermesidir'' diye konuşan Libyalı diplomat, halkın rejime direnmeye devam etmesini istediklerini ve yakında rejimin devrileceğine inandığını söyledi. Dabbaşi daha sonra gazetecilerin soruları üzerine ise kendilerinin Libya halkı için çalıştıklarını, bir süredir Trablus'taki rejimle ilgilerini kestiklerini söyledi.

Dabbaşi sorular üzerine kendisinin sadece görevini yaptığını ve asıl cesareti Libya halkının gösterdiğini de söyledi.