BIST 10.122
DOLAR 32,28
EURO 34,89
ALTIN 2.433,25
HABER /  DÜNYA

BM İsraile mühlet verdi

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, İsrail'in ateşkes ile ilgili olarak bu gece bir karar vermesi gerektiğini söyledi.

Abone ol BM Genel Kurulu'nun bugün yapılan olağanüstü toplantısında konuşmacılar, Gazze'de silahların derhal susmasını ve tarafların biran önce ateşkes sağlamaları gerektiğini söylediler.

BM Genel Kurul Başkanı Miguel D'Escoto, yaptığı konuşmada, dünyada herkesin Gazze'deki savaşın sona ermesi gerektiğini söylediğini ve seslerini duyurmak için sokaklara döküldüklerini belirterek, “Gazze'de ölenler için yas tutarken derhal bir ateşkesin sağlanması için sorumluluğumuzu yerine getirmeliyiz” dedi.

D'Escoto, toplantının sonunda, genel kurulun bir karar tasarısı kabul etmesinin doğru olacağını bildirdi.

Gazze'de 1000'den fazla Filistinli'nin öldüğünü ve bu insanların 3'te 1'inin çocuk olduğunu belirten D'Escoto, BM çalışanlarının da saldırılarda öldüklerini, BM binalarının, okulların ve hastanelerin bombalandığını kaydetti. Genel sekreter Ban Ki-mun'un İsrail'deyken İsrail birliklerinin Gazze'deki BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Kurumu'nun (UNRWA) merkezini bombaladıklarını hatırlatan D'Escoto, ateşkesin biran önce sağlanması gerektiğini vurguladı.

Bu arada toplantının genel kurul toplantı salonunda da değil de başka bir konferans salonunda düzenlenmesi dikkati çekti. BM Sözcüsü Michelle Montas, konuyla ilgili sorular üzerine, salonun tavanında bir su sızması olduğunu belirterek, toplantının bu yüzden diğer salona alındığını söyledi.

Toplantıda, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 44 ülkenin temsilcilerinin konuşma yapması bekleniyor. Şu ana dek tüm konuşmacılar, Gazze'de derhal ateşkesin sağlanması gerektiğini bildirdiler.