BIST 10.400
DOLAR 32,19
EURO 34,96
ALTIN 2.403,41
HABER /  DÜNYA

Blairin koltuğu sallantıda

İngiltere İşçi Partisi'nde, Başbakan Tony Blair'in koltuğu tehlikeye girdi

Abone ol

İngiltere İşçi Partisi'nde, kabinenin 8 bakan yardımcısının istifası ve bazı bakanların da muhalefetini açıklamasıyla tırmanan kavga, Başbakan Tony Blair'i liderlik koltuğunu bırakacağı tarihi açıklama zorunluluğuyla karşı karşıya bıraktı. Blair'in en kısa zamanda kamuoyunun önünde, en geç 2007 yılının sonbaharında yapılacak parti kongresinde liderlik ve başbakanlığı bırakacağını açıklaması bekleniyor.

Bu gelişmenin ardından Blair'e en yakın isimlerden biri olan eski İçişleri Bakanı David Blunkett, Başbakan'ın karşıtlarına artık Blair'in üzerine gitmemeleri ve partiyi daha fazla yıpratmamaları çağrısında bulundu. Başbakan Blair ile Maliye Bakanı Gordon Brown arasında liderlik ve başbakanlık koltuklarının devri ve bunun zamanlaması üzerinde son derece tartışmalı bir görüşmenin yapıldığına dikkat çeken İngiliz basını ise 8 bakan yardımcısının istifasının, Blair'in bu toplantı sırasında Brown'ın ''koltuğu bırak'' talebine direnmesinin ardından ''şantaj'' olarak geldiği yorumunda bulunuyor.

Basına göre, Blair direnmeyi sürdürseydi şantaj sürecek her geçen saatte, kabineden bir isim daha gidecekti. İngiliz gazetelerine göre bu isimler arasında Çevre Bakanı David Milband da bulunuyordu. Basında yer alan haber ve yorumlarda, Blair'in tehlikenin büyüklüğünü gördükten sonra liderliği bırakacağı tarihi açıklamaya razı olduğu da öne sürülüyor.

Şu ana kadar gelişmelerle ilgili yorum yapmaktan kaçınan Maliye Bakanı ve Blair'in en güçlü rakibi Gordon Brown'u destekleyenlerin, Blair'in noelde ya da en geç mayıs ayında görevinden ayrılmasını istediklerine de dikkat çekiliyor. 23 kişilik kabinesindeki bakanlardan da istifa tehditleri almaya başladığı belirtilen Blair'in şimdiki hedefinin ise bu süreyi sonbahara kadar uzatmak olduğu belirtiliyor.