BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Bizim amacımız, hak ihlallerinin...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, “Bizim amacımız, hak ihlallerinin maliyetini düşürmek gibi bir anlayış değildir. Bizim anlayışımız bu...

Abone ol

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, “Bizim amacımız, hak ihlallerinin maliyetini düşürmek gibi bir anlayış değildir. Bizim anlayışımız bu ülkenin insanlarının yaşadığı bu hak ihlallerini en aza indirmektir. Bu anlayış ile hareket ettiğimiz zaman, bu etkin iç hukuk yolunun tesis edileceğine inanıyoruz” dedi.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, İnsan Hakları Alanında Bireysel Başvuru Usullerinin Tanıtılması Projesi açılış programına katıldı. Programda konuşma yapan Kılıç, Anayasa Mahkemesi’nin dün olduğu gibi bugün de katkılarını sunacağını ifade etti. Başkan Kılıç, Anayasa’da 2004 yılında bir değişiklik yapıldığını ve Anayasa’nın 90. maddesine bir fıkra eklendiğini belirterek şunları söyledi:
“Avrupa İnsan Hakları uluslararası sözleşmelerde insan hakları konusunda yasalarımız ile olan çatışmalarda uluslar arası bu anlaşmaların üstün tutulacağına dair bir hüküm eklendi. Ancak ne yazık ki biz bu konuda, bu düşünce ve hükmü hayata geçirecek fırsatı bulamadık. Bazen yargıçlarımızın isteksizliği, bazen de bu konuda ki donanım eksikliği maalesef bu konuda ki değişikliği hayata geçiremedik. Ben bu noktada gerek anayasa mahkemesine yapılacak olan bireysel başvurunun, gerekse kamu denetçiliğinin ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu’nun yapacağı çalışmalarla İnsan hakları ihlallerini kuşatan bir anlayışla bu 90’ıncı maddenin hayata geçirilmesinde çok önemli bir fonksiyon olacağına inanıyorum. Çünkü 2004 yılında Anayasa Mahkemesi bireysel başvurunun Anayasa’ya girmesi konusunda en büyük gayreti sarf eden ve 2004 yılından beri başlayarak büyük bir gayret sarf eden bir kurumdur. Şunu açıklıkla ifade ediyorum ki 2010 yılında anayasamıza giren bireysel başvurunun, anayasaya girmesinde kişisel ve kurumsal olarak çok büyük bir gayretimiz oldu. Bu gayret nedeniyledir ki, biz bireysel başvuru konusunda başarılı olmaktan başka hiçbir yolumuz yok. Anayasa mahkemesinin etkin bir iç hukuku olduğunu hem ülkemizde ki vatandaşlarımıza hem de dışarıdaki bu konuda ki ortak vicdanı, küresel vicdanı temsil eden uluslar arası kuruluşlara bunu göstermek zorundayız.”

"AMACIMIZ HAK İHLALLERİNİN MALİYETİNİ DÜŞÜRMEK DEĞİL"
Kılıç, amaçlarının hak ihlallerinin maliyetini düşürmek gibi bir anlayış olmadığını, anlayışlarının bu ülkenin insanlarının yaşadığı bu hak ihlallerini en aza indirmek olduğunu söyledi.
Bu anlayış ile hareket edildiği zaman, bu etkin iç hukuk yolunun tesis edileceğine inandıklarına dikkat çeken Kılıç konuşmasına şöyle devam etti:
“2010 yılında anayasamıza giren bu bireysel başvuru yolu maalesef girdikten sonra bize 2 yıllık hazırlık dönemi öngörüldü. Ancak biz bu 2 yılın 6 ayını bizim kuruluş yasamızı çıkartmakla uğraştık. Anayasa değişti, yapısı değişti, görevleri değişti ancak anayasa mahkemesinin kuruluş usulleriyle ilgili yasası çıkarılamadı. Biz uzun süre bu yasa olmadan çalıştık. Eski yasanın anayasaya aykırı olmayan hükümlerini kullanmak suretiyle bu dönemi geçirmek zorunda kaldık. 6 aylık sürenin sonunda çıkan bu yasayla birlikte Avrupa Konseyi ile ortaklaşa çok ciddi bir proje yapmakla karşı karşıya kaldık. Yüksek yargı organlarının Avrupa standartları bakımından rollerinin güçlendirilmesi konusunda ki projenin parçası haline geldik. Çünkü zamanımız yoktu. Bu çerçevede en uç yuvarlak masa toplantısı yapıldı ve bu yuvarlak masa toplantısının 13’ünü geçen hafta 1’inci yılını kutladığımız bireysel başvuru döneminde gerçekleştirdik. Değerli bilim adamlarımız, üniversiteden gelen hocalarımız bizim bu konuda bir yıllık geçici bilançomuzu ortaya çıkardılar. Bu bilançonun sonunda zararlı değiliz ve doğru yolda olduğumuza inanıyorum. Anayasa Mahkemesi bu konuda çok güçlü bir iradeye sahiptir.”
(İHA)