BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  DÜNYA

Biz kovduk onlar alkışladı

Avrupa'nın ilk türbanlı vekili seçildi. Yemin töreninde ne olacak diye merak edildi. Akıllara Merve Kavakçı olayı geldi ama manzara orada çok başkaydı.

Abone ol

İNTERNETHABER

Avrupa'nın ilk türbanlı milletvekili seçilen Mahinur Özdemir, Belçika Parlamentosu'nda saat 17'yi gösterirken yemin etmek için kürsüye çıktı... Salondan yükselen alkış sesleri arasında yeminini yaptı.

Bu görüntü akıllara TBMM'de yaşanan Merve Kavakçı olayını gündeme getirdi. Türkiye meclisi Merve Kavakçı'yı türbanlı diye kapı dışarı etmişti. Belçika'dan gelen bu görüntü, işte Avrupalı farkı dedirtti...

Aslında Brüksel parlamentosundaki yemin töreni de sancısız geçmedi. Orada da tören öncesi türban tartışmaları yaşandı. Ama Valon Liberaller Partisi'nin engelleme çalışmalarına karşın Mahinur Özdemir, türbanıyla Meclis'e girdi.

26 yaşındaki türbanlı Türk en genç vekil sıfatıyla katip üyelik koltuğunda da yer aldı. Özdemir, kendi adını okuyarak ardından milletvekilliği yeminini etti. Özdemir, yemini sırasında parlamentodan büyük alkış topladı. Böylece bir anlamda Belçika Parlamentosu'nun da onayıyla resmen AB'nin ilk türbanlı milletvekili oldu. Özdemir, parlamentodaki diğer partilerden, özellikle Yeşiller'den büyük destek aldı.

*TÜRBANLI YEMİN TÖRENİNDEN
FOTOĞRAFLAR 2. SAYFADA..

*TÜRKİYE İSE İLK TÜRBANLI VEKİLİNİ
MECLİS'DEN KOVMUŞTU... HAFIZAYI TAZELEMEK
İÇİN 5. SAYFAYA BİR BAKIN...

[PAGE]

  




 

[PAGE]

  




 

[PAGE]

  




TÜRKİYE İSE İLK TÜRBANLI VEKİLİNİ
TBMM GENEL KURULUNDAN KOVMUŞTU...
KAVAKÇI'NIN KOVULUŞ ANLARI 
HABERİN DEVAMINDA...

[PAGE]



MERVE KAVAKÇI TBMM'DEN KOVULMUŞTU


Tarih 2 Mayıs 1999... Fazilet Partisi'nden milletvekili seçilen Merve Kavakçı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kıyametler kopmasına neden olmuştu. Mesele türbanlı olmasıydı ve o şekilde yemin etmek istemesiydi.


 

[PAGE]

 NAZLI ILICAK GETİRMİŞTİ

Günler öncesinden başlayan ateşli türban tartışmaları o gün doruk noktaya tırmanmıştı. FP'den milletvekili seçilen Nazlı Ilıcak o gün Merve Kavakçı'nın en büyük destekçisiydi.




 

[PAGE]


BU İŞARET ÖZETİ...

Merve Kavakçı'nın vekil sıralarına oturması ile birlikte genel kurul salonu altüst olmuştu. Laf atmalar, sataşmalar doruk noktadaydı. Nazlı Ilıcak'ın bu hareketi de yaşananların özetiydi.





 

[PAGE]

BİZİM VEKİLLER DE ALKIŞLAMIŞTI AMA...

Evet aynen öyle... O gün TBMM'deki bizim vekillerimizde Brüksel'de türbanlı vekili alkışlayan Belçikalı vekiller gibi alkış tufanı başlatmışlardı. Ama bir fark vardı ki o gün TBMM'deki alkışlar bir protestoydu... Ön saflara da Merve Kavakçı'nın hemcinsleri olan kadın vekiller itiliyordu...




 

[PAGE]

 O GÜN KAZANAN ŞEKİLCİLİK OLDU

Türkiye bir sınav verdi o gün ama bu sınavdan sınıfta kaldı. Demokrasi ve laiklik adına ileri değil, geriye doğru bir adım atıldı. Bir Türk kadını dini inancı gereği örtündüğü için halkın meclisinden kovuldu.





 

[PAGE]

BİZ DE ALKIŞLASAK NE OLURDU?

Brüksel'deki gibi o gün bizim vekillerimiz de Merve Kavakçı'yı alkışlasa, yemin etmesine izin verse ne olurdu? Türkiye'ye şeriat mı gelirdi, yoksa meşhur korkumuzla, "Türkiye İran mı olurdu?"  Yoksa bugün hala çözemediğimiz türban kördüğümü o gün çözülmüş mü olurdu... Yorum sizin...





BELÇİKA'DA DİNİ SEMBOLLERLE İLGİLİ UYGULAMALAR NASIL? DİĞER SAYFADA...

[PAGE]

  

DİNİ YASAKLAR İŞVERENE BAĞLI

Belçika'da dini ve felsefi sembollerin kullanımına ilişkin hiçbir yasa veya genel kural bulunmuyor. Anayasa, her vatandaşa inanç özgürlüğü ve bunu ifade etme hakkı tanıyor. Ancak, kamu sektöründe, okullarda ve özel sektörde bazı “istisnalar” uygulama konusu oluyor.

İşverenler, yapılan işin özelliklerine ve bireysel tercihlerine göre, çalışanlara dini semboller taşımayı yasaklama hakkına sahip bulunuyor.

Kamu sektöründe polis, asker, avukat, yargıç gibi üniformalı veya özel giysili çalışanlar ve halkla doğrudan temasta olanların dini sembollerle görev yapmaları uygun görülmüyor.

Okullarda bu konuya ilişkin uygulamalar iç yönetmeliklerle belirleniyor ve kurumların tavrına göre değişiyor.

PARLAMENTO İÇİN GENEL KURAL YOK ANCAK..

Parlamentolarda ise dini ve felsefi sembollerin taşınmasına ilişkin genel bir kural bulunmuyor. Halkın seçtiği temsilcilerin tarafsız olmadıkları, inanç ve eğilimlerini açıkça gösterebilecekleri, Belçika'nın laik bir devlet yapısında olmadığı, “tarafsızlık” ilkesini benimsediği belirtiliyor.

Tartışmaya katılan tarafların geniş bölümünün, kargaşaya son vermek için yasal belirlemeler yapılması gereği üzerinde uzlaştıkları gözlemleniyor ancak bu yöndeki girişimlerin siyasette ve kamuoyunda uzun sürebilecek gerilimlere neden olması endişesi de göz ardı edilmiyor.