BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,78
ALTIN 2.412,04
HABER /  GÜNCEL

Birmanya yüzlerce mahkûmu serbest bırakacak

ABD Başkanı Barack Obama’nın ziyaretine günler kala Birmanya, af ilan ederek 452 mahkûmun serbest bırakılacağını açıkladı.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama’nın ziyareti öncesinde Birmanya, af ilan ederek 452 mahkûmun serbest bırakılacağını açıkladı.

Resmi yayın organları siyasi tutukluları da kapsaması olası affın “iyi niyeti ve ikili ilişkileri pekiştirmeyi” hedeflediğini bildirdi.

Devlet Başkanı Thein Sein hükümetince çıkarılan bir dizi af kararının sonuncusu, Obama’nın ülkeyi ziyaretine günler kala açıklandı.

Barack Obama, Birmanya'yı ziyaret edecek ilk ABD Başkanı olacak.

Birmanya hükümeti, Obama yönetiminin de desteklediği bir dizi ekonomik ve siyasi reformlar gerçekleştirmeye başladı.

Ancak af kapsamında serbest bırakılacak tutuklular arasında siyasi mahkûmların bulunup bulunmayacağı henüz bilinmiyor.

İnsan hakları örgütleri, hapishanelerde hâlihazırda en az 300 siyasi tutuklu olduğunu savunuyor.

Resmi yayın organları af kapsamında serbest bırakılacaklar arasında bazı yabancı uyruklu mahkûmların da olduğunu bildirdi.

Eylül ayında ilan edilen bir afla, muhalefet rakamlarına göre, 58’i siyasi tutuklulardan oluşan 500 mahkûm serbest bırakılmıştı.

Ülkedeki tanınmış siyasi tutukluların çoğu, geçen Ocak'ta, seçimlerden önce serbest bırakılmıştı. Bu kişiler arasında 1988'de başarısızlıkla sonuçlanan öğrenci eylemlerinin eski lideri Min Ko Naing ile 2007'deki gösterilere karışan rahipler ve etnik azınlıklara bağlı eylemciler de bulunmaktaydı.

Birmanya'da askerlerin desteğindeki sivil yönetim, bir süredir ülkeyi dış dünyaya açmak amacıyla çeşitli reformlar uyguluyor.