BIST 10.084
DOLAR 32,26
EURO 34,86
ALTIN 2.430,07
HABER /  DÜNYA

Birleşmiş Milletler'den tarihi karar!

Birleşmiş Milletler, İran'ın nükleer çalışmaları karşısında 19 yıl önce alınan yaptırım kararlarını kaldırdı.

Abone ol

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın başkanlık yaptığı, BM Güvenlik Konseyi, Irak'a uygulanan 19 yıllık yaptırımları kaldırdı.

ABD'nin Güvenlik Konseyi'nin dönem başkanı olması nedeniyle Joe Biden'ın daveti üzerine yapılan toplantıya Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu katılıyor.

Toplantıya BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İngiltere'nin Ortadoğu işlerinden sorumlu bakanı Alistair Burt, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Sven Alkalaj, Uganda Başkan Yardımcısı Gilbert Balibaseka, Gabon Dışişleri Bakanı Paul Toungui, Brezilya Siyasi İşler Bakanı Yardımcısı Vera Machado, Avusturya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Johannes Kyrle, Japonya Dışişleri Bakanı yardımcısı Hisashi Tokunaga ile diğer Konsey üyelerinin daimi temsilcileri katılıyor.

Toplantının başında iki gün önce hayatını kaybeden ABD'nin Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke anısına bir dakikalık saygı duruşundu bulundular.

Saygı duruşunun ardından Konsey, Irak ile ilgili önemli karar tasarılarını oylayarak kabul etti. Kabul edilen karar tasarılarında Konsey, Irak'ın sivil amaçlı nükleer program geliştirmesine yeşil ışık yaktı.

NÜKLEER PROGRAM GELİŞTİREBİLECEK

Konsey Irak'a uygulanan 19 yıllık yaptırımları kaldırarak, ülkenin sivil nükleer program geliştirmesi üzerindeki yaptırımları kaldırdı.

Konsey kabul ettiği diğer karar tasarılarında ise ''gıda karşılığı petrol programını'' tümden kaldırdı, aynı zamanda Irak hükümetine kendi petrol ve doğal gaz gelirleri üzerindeki kontrol yetkisini de 30 Haziran 2011 itibariyle geri vermeye karar verdi.

DIŞİŞLERİ BAKANI DAVUTOĞLU

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD'ye bu zamanlı toplantıyı düzenlemesi nedeniyle teşekkür ederek, küresel değişimin yaşandığı bugünlerde, bölgesel ve uluslararası düzenin sağlanmasının gereğinin son derece açık olduğunu, Türkiye'nin de BM Güvenlik Konseyi üyeliği boyunca hep bu yönde çaba harcadığını belirtti.

Türkiye'nin bulunduğu bölgede ve Irak'ta da düzenin sağlanmasının aciliyet gerektirdiğini ifade eden Davutoğlu, Irak'ın, yıllarca süren kargaşa, çekişme ve acıdan sonra kritik bir döneme girdiğini, Iraklı liderlerin geçmişin iç çekişmelerini geride bırakarak refah dolu bir geleceği şekillendirme şansını yakaladıklarını belirtti. Türkiye'nin Irak'taki tüm kesimlerin biraraya gelip birbirleriyle barışçıl ve demokratik yollarla çalışmaya başladıklarını görmekten çok memnun olduğunu ifade eden Davutoğlu, ''Bu Irak'ın geleceği ve bizim bölgemizin de geleceği'' dedi.

Irak'ın yaşadığı iki büyük savaş ve yıllarca süren istikrarsızlığın ardından bugüne dek başardıklarının cesaret verici ve etkileyici olduğunu ifade eden Davutoğlu, bu kapsamda Türkiye'nin kabul edilen Konsey kararlarını memnuniyetle karşıladığını, Irak'ın BM Şartı'nın 7. Bölümü kısıtlamaları altında olmayan bir ülke olma yolunda önemli adımlar attığını kaydetti. Türkiye'nin de fazlaca uzun zamandır yürürlükte olan bu kısıtlamaların kalkması yönünde oy kullanmaktan mutlu olduğunu bildiren Davutoğlu, bu kapsamda Irak'ın başarılarının çok önemli olduğunu, Irak hükümetinin bugüne kadarki çalışmalarını takdirle karşıladıklarını belirterek, artık Irak tarihinde acı, ama geçici bir sayfanın kapanarak umut dolu yeni bir dönemin başladığını ifade etti.

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi üyeleri içinde bugün Irak'ın tek komşu ülkesi olarak Irak'la güçlü ve kökü derin bağları olduğunu kaydeden Davutoğlu, iki ülkenin kaderlerinin herzaman birbiriyle ilişkili olduğunu belirtti. Irak'ın sorunlarını yenmede tek başına olmayacağını söyleyen Bakan Davutoğlu, ''Irak'ın bağımsızlığı, egemenliği, birliği ve toprak bütünlüğü, bölgemizin ve uluslararası toplumun istikrarı ve güvenliği için hayati. Türkiye Irak'ı iyi ve kötü zamanlarında desteklemeye devam edecek'' dedi.

IRAK İÇİN PARLAK BİR GELECEK VAR
HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...


[PAGE]


IRAK İÇİN GELECEK PARLAK

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD'nin BM Güvenlik Konseyi dönem başkanı olarak düzenlediği üst düzeyli Irak toplantısına katıldığını, Konsey'in toplantıda 3 önemli karar kabul ettiğini belirterek, toplantının Türkiye için önemli olduğunu ifade etti.

Irak toplantısının, Türkiye'nin 2 yıllık BM Güvenlik Konseyi üyeliğinin bu düzeydeki son toplantısı olduğunu bildiren Davutoğlu, ''Bu iki yıllık dönem, uzun yıllardan sonra Türkiye'nin üstlendiği en üst düzey uluslararası sorumluluğun en iyi şekilde yerine getirildiği bir dönem oldu. Gerçekten BM Güvenlik Konseyi tarihine iz bırakan bir üyelik gerçekleştirdik, pek çok konuda insiyatifler aldık'' dedi.

Türkiye'nin Konsey üyeliği boyunca Haziran 2009 ve Eylül 2010 olmak üzere 2 kere dönem başkanlığı yaptığını hatırlatan Davutoğlu, bu dönem başkanlıkları sırasında 2 kez dışişleri bakanları, bir kez de cumhurbaşkanları düzeyinde zirve toplantıları düzenlediklerini, Konsey'in pek çok komitesine başkanlık yaptıklarını, Afganistan konusunda Konsey'de lider ülke olduklarını, son derece aktif çalıştıklarını kaydetti.

Genel Sekreter Ban Ki-mun ile yaptıkları görüşmede hem Genel Sekreterin, hem de BM yetkililerinin Türkiye'nin Konsey üyeliği vesilesiyle küresel barışa yaptığı katkılar dolayısıyla kendisine teşekkür ettiğini bildiren Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı olarak Türkiye'nin 2 yıllık Konsey üyeliği sırasındaki faaliyetleriyle ilgili olarak daha kapsamlı bir rapor hazırlayıp kamuoyunu bilgilendireceklerini söyledi.

Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Konsey üyeliği dışında, Türkiye'nin yürüttüğü BM Medeniyetler İttifakı Projesinin büyük ivme kazandığını, ayrıca Finlandiya ile birlikte geliştirdikleri yeni arabuluculuk girişimi çerçevesinde Şubat ayında BM Genel Kurulunda bir karar alınması yönünde çalıştıklarını ifade etti. Türkiye'nin gelecek yıl Mayıs ayında 4. BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansına evsahipliği yapacağını hatırlatan Davutoğlu, ''Bu 192 ülkenin de davet edileceği, BM'nin Eylül ayında yaptığı Genel Kurul toplantısından sonra en geniş katılımlı zirve olacak'' dedi. Bakan Davutoğlu, bu kapsamda Türkiye'nin bu zirveyi en iyi şekilde düzenleyeceğini belirtti.

Davutoğlu, Türkiye'yi çok uzun bir zaman geçmeden tekrar Güvenlik Konseyi üyesi yapmak için çalışmalara da şimdiden başlayacaklarını bildirdi.

BM Güvenlik Konseyi'nin Irak konulu toplantısında Irak'ın istikrarı ve geleceği açısından son derece önemli 3 karar tasarısını kabul ettiğini belirten Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ''Böylece Irak uluslararası topluma en etkin şekilde geri dönmektedir ve Irak üzerindeki birtakım özel müeyyideler bu vesileyle kalkıyor. Irak için daha parlak bir geleceğin önümüzde olduğunu söyleyebiliriz'' diye konuştu.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yaptığı görüşmede Irak konusunu detaylı şekilde ele aldıklarını bildiren Davutoğlu, ayrıca Biden ile Ortadoğu barış süreci, Lübnan, İran'ın nükleer programı çerçevesindeki müzakereler konusunda da görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti.

"İSRAİL" KONUSUNDA DA TUTUMUMUZ NETTİR

İsrail'in, Gazze'ye yardım taşıyan Mavi Marmara saldırısıyla ilgili Türkiye'nin özür ve tazminat talepleriyle ilgili bir soru üzerine Bakan Davutoğlu, kendisinin daha olay olur olmaz BM Güvenlik Konseyinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin beklenti ve şartlarını açık bir şekilde beyan ettiğini söyledi.

Davutoğlu, ''Yedi temel talebimiz vardı, bunun 5'i gerçekleşti, geride iki önemli talep, özür ve tazminat taleplerimiz var. Bu tür durumlarda uluslararası müeyyideler de bu çerçevededir. Bu taleplerimiz konusunda da tutumumuz nettir, İsrail tarafı da bu tutumu çok açık bir şekilde bilmektedir'' dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 100 bin dolarlık tazminat miktarı haberleriyle ilgili olarak Türkiye'de gerekli açıklamayı yaptığını belirterek, ''Böyle bir rakam telaffuzumuzun söz konusu olmadığını söyledim, görüşmelerde herhangi bir rakam telaffuz edilmemiştir. Ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti kendi vatandaşlarının hukukunu koruyacak kudrete sahiptir ve bu sebeple de bizim kesin, açık ve net bir özür ve aileleri de tatmin edecek tazminat beklentimiz vardır. Bu tazminatın nasıl tespit edileceği görüşmelerle yürütülecek bir husustur'' dedi.

KIBRIS VE ORTADOĞU BARIŞ SÜREÇLERİ

Davutoğlu, Kıbrıs ve Ortadoğu barış süreçleriyle ilgili soruları yanıtlarken, barış çabalarında tarafların iradelerinin son derece önemli olduğunu, BM Genel Sekreteri, özel temsilcileri ne yaparsa yapsın taraflarda güçlü bir barış iradesinin olmaması durumunda mesafe alınmasının zorlaştığını söyledi.

Kıbrıs Türk tarafının kendisinde mutlak bir çözüm iradesinin bulunduğunu, hem Annan Planı referandumunda hem de şimdiki müzakerelerin bir takvim çerçevesinde yürütülmesi konusunda talepte bulunmasıyla gösterdiğini ifade eden Davutoğlu, Rum tarafının ise hem Annan Planına hayır dediğini, hem de müzakereleri sürekli zamana yaymaya çalıştığını kaydetti.

Genel Sekreterin Kıbrıs müzakereleri konusundaki görüşlerine katıldıklarını bildiren Davutoğlu, ''Bu müzakerelerin ilanihaye sürmesi mümkün değil, dolayısıyla bu barış iradesinin taraflarda oluşması lazım, Türk tarafında zaten bu irade var, önümüzdeki dönemde Rum tarafında bu iradenin olup olmadığını zamanla görüceğiz'' diye konuştu.

Ortadoğu barış görüşmelerinde de hemen hemen benzer bir durumun olduğunu belirten Davutoğlu, ''Yine bu görüşmeleri BM, ABD ne kadar iyi niyetle yürütürse yürütsün taraflarda barış iradesi oluşması lazım'' dedi.