BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Birleşmiş Milletler Türkiye’den asker istedi

Başbakan Erdoğan ile telefonda görüşen BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde güvenliğin sağlaması amacıyla oluşturulan uluslararası barış gücüne, Türkiye’nin de katkı sağlamasını istedi.

Abone ol

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, telefonla Başbakan Erdoğan'ı aradı. Görüşmede, Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki (OAC) gelişmeler ele alındı.

Genel Sekreter Ban, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde güvenliğin sağlaması amacıyla oluşturulan uluslararası barış gücüne Türkiye’nin de Avrupa Askeri Misyonu çerçevesinde katkı sağlamasını arzuladıklarını belirtti.

ERDOĞAN "DEĞERLENDİRİYORUZ"

Başbakan Erdoğan ise OAC’de AB Askeri Misyonu’na katkıda bulunma konusuna ilişkin değerlendirmelerin devam ettiğini söyledi.

Erdoğan, OAC’de güvenlik durumunun bozulmasının ve insani krizin derinleşmesinin, söz konusu ülkedeki Müslümanları da olumsuz etkilediğine dikkati çekti.

Başbakan Erdoğan, bu çerçevede, Orta Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECCAS) 9-10 Ocak'ta düzenlediği Encemine Zirvesi'nin akabinde kurulan yeni geçiş hükümetinin inancı ne olursa olsun, tüm sivil halkın güvenliğini sağlamasının büyük önem taşıdığını da vurguladı.

Erdoğan, ayrıca Türkiye’nin OAC halkına yardım sağlamaya devam edeceğini belirtti.

BİNLERCE ÖLÜ VAR

Hristiyan Samba-Panza'nın ocak ayında, darbeyle işbaşına gelen Müslüman Michel Djotodia’nın yerine yemin ederek cumhurbaşkanlığına başlamasının ardından OAC’de Müslümanlara yönelik saldırılar giderek artıyor.

Uluslararası Af Örgütünden en son yayımlanan bir raporda Bangui’nin kuzeydoğusunda Hristiyan anti Balaka milislerince düzenlenen iki ayrı saldırıda 50’yi aşkın Müslümanın hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Çoğu Müslümanlardan oluşan Seleka grubunun martta ki darbeyle iktidarı ele geçirmesinin ardından, 4,6 milyon nüfuslu ülkenin yarısı yardıma muhtaç hale geldi. Bir milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

“Anti-Pala” adlı Hristiyan grup, Seleka’ya karşı silahlanırken, BM’ye göre iki grup arasındaki çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetti. Afrika Birliği’nden 4 bin 600 asker barışgücü misyonuyla ülkeye konuşlandırılsa da çatışmalar dindirilemedi. Fransa eski sömürgesine yaklaşık 1600 askerle müdahale etti.

Avrupa Birliği de altı yıldır ilk kez yabancı topraklara asker gönderme kararı aldı. Çatışmaların şiddetlendiği dönemde geçen hafta ülke geçici devlet başkanını seçti. Başkent Banqui’nin eski Belediye Başkanı Catherine Samba-Panza, seçimi kazandıktan sonra silahlı grupları diyaloğa davet etme sözü verdi. Ancak henüz Hristiyan ve Müslüman silahlı gruplar arasında diyaloğun işaretleri gelmiş değil.