BIST 10.221
DOLAR 32,22
EURO 35,14
ALTIN 2.474,10
HABER /  GÜNCEL

Birand darbe havası aldı

TSK'da kazan kaynıyor mu? Mehmet Ali Birand genç subaylarla konuştu. İzlenimler ve yaptığı tespitler çok tartışılacak.

Abone ol

TSK'nın alt kademesi fokur fokur. Ergenekon operasyonunda iki orgeneralin gözaltına alınması bazı subayları patlama noktasına getirmiş.

Mehmet Ali Birand'ın bir arkadaş davetinde konuştuğu iki Harp Okulu öğrencisi ve 4 teğmenin anlattıkları hayli çarpıcı..

eden Birand'a askerler, AK Parti'nin kapatılmasını bekliyor. Tecrübeli gazeteci sohbet sonrası edindiği izlenimleri köşesinde yazdı. Birand'ın tespitleri çok tartışılacak gibi.

-(...) "Genç subalar çok gergindiler. Onlara “TSK’da bu gelişmeler nasıl algılanıyor?” diye sordum. Birbirlerine bakıştılar.

Önce çekimser davrandılar, sonra “Siz ne düşünüyorsunuz?” diye topu bana attılar. Bir saatlik  sohbet sonunda, genç subayların  kafalarının bizler kadar karışık olduğunu gördüm.

 

Bizde aramızda tartışıyoruz ve bu işin sonunun nereye varacağını göremiyoruz” cümlesi sık sık tekrar edildi."

 

Karşımdakiler, bir kesimimizin “böyle giderse genç subaylar darbe yapar” dediği, bir kesimimizin ise “Genelkurmay genç subayların baskısı altında. TSK fokur fokur kaynıyor” diye sözünü ettiği askerlerdendiler.


Peki, AKP kapatılmalı mı?

Bu soruya, TSK’nın büyük bir bölümünün EVET yanıtı verdiğini söylediler."


Yazar bu sohbetten sonra edindiği izlenimleri yazıyor. Askerleri dinledikten sonra yaptığı tespitler en az genç subayların anlattıkları kadar tartışılacak türden.


-(...)Asıl fokur fokur kaynayan kesim emekli komutanlar. Onlar çok sert bir tutum içindeler. Özellikle  son gözaltılara  Genelkurmay’ın tepki göstermesini istiyorlar. Kendi aralarında toplanıyorlar ve değerlendirme yapıyorlar.

Kuvvet Komutanlıklarında olsun, karargahlarda olsun, öyle büyük infial yerine, bir bölümünde kaygı, bir diğer bölümünde tepki, ancak çoğunlukta bekleme ağır basıyor.

TSK’da Genelkurmay ve Komuta katlarındaki değerlendirmeler tabii ki farklı. AKP’yi haklı görenler de var. Ancak son  söz için hep 1 inci Başkana bakılıyor. Bu alışkanlıkta hiç değişiklik yok.