BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,67
ALTIN 2.408,18

Bin 600 yıllık ağaç meyve vermeye devam ediyor!

Bin 600 yıllık ağaç meyve vermeye devam ediyor!

Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde bulunan ve dünyanın meyve veren en yaşlı ağacı unvanına sahip bin 600 yıllık anıt ağaç, dünya genelinde yaşanan kuraklığa inat dallarını zeytinlerle doldurdu.

Bin 600 yıllık ağaç meyve vermeye devam ediyor!

Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde bulunan ve kimi tahminlere göre 2 bin yıllık olduğu düşünülen ancak yapılan araştırmalar neticesinde yaşının bin 662 olduğu belirlenen anıt ağacı dallarını zeytinlerle doldurdu.

Bin 600 yıllık ağaç meyve vermeye devam ediyor!

Dünya genelinde özellikle zeytinciliği etkileyen kuraklığa meydan okuyan bin 600 yıllık anıt ağaç Trilye, Edremit, Aydın Memecik ve Uslu cinsi olmak üzere 4 farklı türde meyve veriyor. Dünyanın en yaşlı üçüncü ağacı ve meyve veren en yaşlığı ağacı olma özelliğine sahip anıt ağaçtaki zeytinler Kırkağaç Ziraat Odası organizasyonunda Kırkağaç Tarım ve Orman İlçe Müdürü Cihan Doğan ve ağacın sahibi Mehmet Adıgüzel tarafından hasat edildi.

Bin 600 yıllık ağaç meyve vermeye devam ediyor!

“Çevredekiler ağacı köklememi istedi ama ben köklemek istemedim”

Anıt ağacın bulunduğu zeytin bahçesinin sahibi Mehmet Adıgüzel, bahçeyi yaklaşık 30 yıl önce aldıktan sonra çevresindekilerin ağacı köklemesi yönünde tavsiyelerinin bulunduğunu ancak kendisinin köklemek istemediğini belirterek “30 yıl önce bu bahçeyi almıştım. Tarihini bilmiyordum. Bu ağacı ihtiyar olduğu için köklememi istediler ama ben köklemek istemedim. O da tarihi oldu. Ağacın meyve vermediği senesi yok” dedi.

Bin 600 yıllık ağaç meyve vermeye devam ediyor!

Böylesi bir ağaca sahip oldukları için ilçe adına gurur duyduklarını söyleyen Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, “Böyle bir anıt ağaca sahip olmanın gururunu yaşıyoruz. Kırkağaçlılar olarak kendimizi şanslı hissediyoruz. Tanıtım konusunda eksiklerimiz var. Yeteri kadar tanıtamadık. Ya da biz tanıttık insanlar fark edemedi. Ben istiyorum ki buraya her yıl turlarla en azından tarım turizmi konusunda gelsin istiyoruz. Bin 600 yaşında olduğu söyleniyor ama Hollandalı bir bilim insanı ağacık kabuklarından örnekler alarak ozon testi yapıyor. Yapılan testler sonucu bu ağacın 2 bin 16 yaşlarında olduğu ortaya çıkıyor. Buradan yetkililer bizim sesimizi duyarsa Ziraat Odası Başkanlığı olarak bunu yaptırma gücümüz yok. Üniversitelerden yetkililer gelerek ozon testi yapabilirlerse bu ağacın gerçek yaşı meydana çıkar. Tanıtım konusunda eksiklerimiz var. Özeleştiri yapmak gerekirse de en büyük eksik Ziraat Odasının diyebilirim” ifadelerini kullandı.