BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Bernanke: Libor sistemi kusurlu

ABD Merkez Bankası Başkanı, bankalararası işlemlerde kullanılan faiz oranının belirlendiği sistemin "yapısal olarak kusurlu" olduğunu söyledi.

Abone ol

ABD Merkez Bankası Fed Başkanı Ben Bernanke, bankalararası işlemlerde borçlanma faizinin belirlendiği Libor sisteminin "yapısal olarak kusurlu" olduğunu söyledi.

Libor, İngiliz Bankacılar Birliği BBA tarafından belirleniyor.

Senato Bankacılık Komitesi'ni bilgilendiren Bernanke, İngiliz Bankacılar Birliği BBA'ya sistemi gözden geçirmesi için 2008 yılında yaptıkları önerilerin dikkate alınmadığını ifade etti.

ABD'de Libor kapsamında borçlanan kişilerin, bugünlerde hile karıştırıldığı konuşulan sisteme güvenip güvenemeyeceğinin sorulması üzerine Bernanke, "Onlara bunun garantisini veremen" diye karşılık verdi.

Diğer yandan, Fed Başkanı, piyasalardaki tahvil alımı beklentilerini karşılamaktan kaçınarak, "gerektiğinde harekete geçmeye hazır oldukları" mesajını vermekle yetindi.

Ekonominin toplarlanması çabaları hakkında bilgi veren Bernanke, 'kasvetli' bir tablo çizdi: "Büyümenin yeni katılımcıları işgücünün içine çekmeye yetecek oranın pek de üzerinde olmayacağını farz edersek, işsizlik oranındaki düşüşün hüsran yaratacak derece düşük olacağı görülüyor."

ABD'deki işsizlik oranı, 4 yıl önce patlak veren mali krizden bu yana yüzde 8'in altına düşmedi.

Bernanke, Fed'in tahminine göre, bu yılki büyüme oranının yüzde 1,9-2,4 düzeyinde kalacağını dile getirdi.

Yıl başındaki büyüme tahmini ise yüzde 2,9'du.

Piyasaların canlanması için üçüncü kez tahvil alımı beklentilerine rağmen soğukkanlı ifadeleri tercih eden Bernanke, "daha güçlü bir ekonomik iyileşmiyi ve işgücü piyasalarındaki ücret istikrarını sağlamak için yeni önlemler almaya hazır olduklarını" söyledi.

Güvensizlik sürüyor

Euro Bölgesi krizinin ve ABD'nin borç yükünün piyasalarda güvensizlik üretmeye devam ettiğini kaydeden Bernanke, senatörlerden, "kısa dönem teşviklere devam edilirken borcu azaltacak bir plan oluşturmalarını" istedi.

Bank of New York Mellon Varlık Yönetimi Müdürü Kathy Lien'e göre, ağustosta yeni bir alım sinyali vermeyen Fed yönetimi eylül ayına kadar gelişmeleri izleme tavrı alıyor.

Reuters'a konuşan Lien, Fed Başkanı'nın sözleri için, "Bu, piyasanın beklediğinden çok daha fazla güvercin tavrı oldu" yorumunu yaptı.