BIST 9.681
DOLAR 32,54
EURO 34,90
ALTIN 2.426,50
HABER /  EKONOMİ

Berat Albayrak'tan enflasyon açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak NTV canlı yayınında gündeme ilişkin konularda açıklamalar yaptı. Açıklanan Eylül ayı enflasyonunu değerlendiren Albayrak, rakamların beklentilerin üzerinde olduğunu belirterek, "Ekim çok daha somut neticelerin olacağı bir ay olacak" dedi.

Abone ol

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak: "Beklentilerin üzerinde bir rakamla karşı karşıya kaldık." dedi. Ekim ayında enflasyonla mücadelede somut neticelerin olacağını söyleyen Albayrak, "Haftaya fiyatlama, indirim, sorumluluk alma anlamında taşın altına eline koyma noktasında süreç başlatacağız." ifadesini kullandı.

Danışmanlık firması McKinsey'le ilgili tartışmalara değinen Albayrak, "Görüş alacağız ama yerli ve milli duruşla biz yöneteceğiz" diye konuştu. Albayrak, NTV'de Ahmet Ergen'in ekonomiye dair merak edilen sorularını yanıtladı.

EN KÖTÜYÜ GERİDE BIRAKTIK
"Bu oran piyasa beklentileri ve Merkez Bankası çalışmaları açısından bakıldığında beklentilerin üzerinde. Piyasadaki fiyatlama ölçüsünde fırsatçılık, stokçuluk, spekülatif fiyatlama davranışının algı değil gerçek olduğunu ortaya koydu. Demek ki, biz bu anlamdaki fiyatlamalarla daha yoğun bir şekilde mücadele edeceğiz. En kötüyü geride bıraktık. Eylül ayı en kötünün olduğu bir aydı. Spekülatif süreç yaşadık, bunu püskürttük. Eylülde attığımız adımlarla birlikte birkaç aylık sürecin etkilerinin kalıcı değil, daha somut gerçekçi adımlarla yürüyeceğimiz sürecin sinyallerini almaya başladık.

EKİM AYI SOMUT NETİCELERİN OLACAĞI AY OLACAK
Ekim ayında atılacak adımlarla bu süreç çok pozitif güçlü adımlarla seyredecek. Dengelenme sürecini görmeye başladık. Ticaret erbabı ve bunun takibi çok önemil. Vatandaşlar sahada, kamu görevlileri sahada. Son iki ayda 22 binden fazla şikayet geldi, biz etkin şekilde sahada mücadele ettik. Bu işin ciddiyeti açısından vatandaş merkezli çok yakın bir süreci ortaya koymamız lazım. Ekim çok daha somut neticelerin olacağı bir ay olacak.

YEP'TEKİ 2018-2019 HEDEFLERİMİZ GERÇEKÇİ
(Yıl sonu tablosu hakkında) Bu sürecin sadece ekonomik olmadığını biliyoruz. Bunu normalleştirme ve daha iyiye doğru yürütmeye çalışıyoruz. Ağustos'ta başlayan sürecin, toparlanması olacaktır. Rasyonel ve gerçekçi kılmaya gayret ettik. 2018-2019 hedeflerimizi biz gerçekçi görüyoruz. Ekim'le birlikte Kasım ve Aralık'ta toparlanma, sadece fiyatlanma ve ithalat noktasında değil birçok noktada doğal bir dengelenmeyi getirecek. Pozitif yönlü gelişmeleri çok daha net göreceğiz. 

ENFLASYONLA TOPYEKÜN MÜCADELE SÜRECİ HAFTAYA BAŞLIYOR
Enflasyonla mücadele kapsamında paydaşların tamamıyla önden görüşme yapacağız. Haftaya fiyatlama, indirim, sorumluluk alma anlamında taşın altına eline koyma noktasında süreç başlatacağız. Tüm bu davranışlar tüm kesimleri etkiliyor. Hep birlikte mücadele elzem. Fiyatlamayı etkileyen sektörler başta olmak üzere görüşmeleri yapıp haftaya bununla ilgili genel kamuoyu açıklamasıyla bunun topyekün mücadele gerektirdiğini seslendireceğiz."

KAMUDA TASARRUF
Türkiye'de yeni bir sisteme geçtik. 2019 bütçe hesaplamalarında koyduğumuz 76 milyarlık tasarrufta 60 milyarı tasarruf. Özellikle kamunun daha tasarruf odaklı çerçevesini çizdik.Daha etkin bir işlem için dönüşüm ofisi ile bir altyapı ortaya koyduk. Dünya örnekleri ve benzeri ile çalışmalar yaptık, çalışmalar yapmaya devam ediyoruz.

YERLİ ELEKTRİK ÜRETİMİ ARTTI
Türkiye olarak en iyi en güçlü sistemsel dönüşüm, en iyi yönetim sistemleri olmak üzere kendi aklımızla yerli ve milli yapıyoruz. Dedik ki yerli üretimi artıracağız. Toplam elektrikte yerli üretimi artıracağız. Geldiğimizden beri geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 4 oranında artış var. Yüzde 44'den yüzde 51'e kadar bir artış var. 

MCKINSEY ELEŞTİRİLERİNE YANIT
-"Birçok firmadan Dönüşüm Ofisi ile ilgili biz raporlama aldık. Sadece bu firmadan değil. Türkiye'ye özgün kendi modelimizi uygulama noktasında kendi milli aklımızı ortaya koyarak ofisi kurduk. Ofisin başında biz varız. Yarın öbür gün başka akıllara da soracağız. Yaplan yorumlar cehaletten değilse ihanettir!

McKinsey danışmanlık neyin nesi? Türkiye anlaşmasında neler var?

ABD SEYAHATİYLE İLGİLİ DEĞERLENDİRME
Bu seyahat öncesinde farklı seyahatlerimiz oldu. ABD'de 15-20'ye yakın görüşmemiz oldu. Yoğun katılımlı farklı alanlarda sektörlerin katıldığı, yatırımcı görüşmelerimiz oldu. Tüm bu çerçeveyi, YEP'ten bahsettik, son 5 yılda, 15 Temmuz sonrası yaşananların Türkiye'de birinci önceliğin güvenlik olduğunu, FETÖ ve PKK yoğun mücadelenin buna ayrıldığını, yoğun bir süreç yaşandığını belirttik. Artık 2023 hedeflerine odaklanılması konusunda önceliklerimizden bahsettik. Sabah böyle öğlen şöyle... Herkes bunun farkında. Buna rağmen operasyonlara rağmen çok güçlü şekilde püskürttük. Rusya'yı hatırlayalım... Rusya mücadelesiyle ekonomik olarak yaşadı. Bu noktada faizler, para birimi etkilendi. Biz Türkiye olarak Ağustos Eylül ayında hep üstte tutmaya çalışacak çok güçlü reflekslerle çok güçlü karar verdik. Bundan sonra taviz vermeyeceğiz. Türkiye'nin dostluğu da düşmanlığı da çok kıymetli.