BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Beklenen OPERASYON KANLI BAŞLADI

Ukrayna'nın doğusundaki Slavyansk kentinde emniyet müdürlüğü binasını işgal eden Rusya yanlısı silahlı kişilere operasyon başlatıldı.

Abone ol

Ukrayna yönetiminin ülkenin doğusundaki Donetsk kentine bağlı Slavyansk kasabasında başlattığı "terörle mücadele operasyonu" sırasında ilk can kaybı açıklaması yapıldı.

Operasyon sırasında kasaba girişindeki iki kontrol noktasının Rusya yanlısı silahlı çetelerden temizlendiğini açıklayan Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, “İki taraftan da can kaybı var. Bizden 5 güvenlik görevlisi yaralanırken bir arkadaşımız da hayatını kaybetti. Karşı taraftan imha ettiğimiz terörist sayısının çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Ancak geri çekilen teröristler ölenleri de beraberinde götürdükleri için tam sayı veremiyorum” şeklinde konuştu.

OPERASYON BAŞLADI DİYE FACEBOOK'TAN DUYURDU

İçişleri Bakanı Arsev Avakov’un Facebook sayfasından paylaştığı mesajda Rusya yanlısı göstericilerin polis merkezini ele geçirdiği kentte başlatılan operasyonla ilgili olarak, “Ülkedeki tüm güvenlik birimleri operasyona katılıyor. Tanrı bizimle olsun” dedi.

Avakov, sivil halktan kasabanın meydanından uzaklaşmalarını, mümkün olduğunca evlerinden çıkmayıp, camlardan uzak durmalarını istedi.

Dün Slavyansk’ta yaşanan olaylarda, kamu binaları işgal edilen Donetsk’in 90 kilometre kuzeyindeki Slavyansk kasabasında görülen “bayraksız üniformalı ve maskeli askerler” polis merkezini basarak ve kasabanın denetimini gele geçirmişti.

Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, dün yaptığı açıklamada, Slovyansk’ın 15 kilometre güneyindeki Kramatorsk kasabasında da, kimliği belirsiz silahlı kişilerin polis karakoluna ateş açtığını söyledi. Avakov, Facebook sayfasından yaptığı açıklamada güvenlik güçlerinin karşı ateşiyle saldırganları püskürttüğünü bildirdi.

başliksiz-1.20140413102923.jpg

Beyaz Saray'dan Rusya'ya suçlama

Beyaz Saray Milli Güvenlik Konseyi sözcüsü Laura Lucas Magnuson, “Ukrayna’nın doğusunda planlanan ve Rusya’nın destek verdiği görülen operasyondan dolayı çok endişeliyiz. Rusya yanlısı ayrılıkçılar sabotajlarla ve şiddet uygulayarak Ukrayna devletinin altını oyuyor; istikrarsızlığı hedefliyor. Benzer protesto gösterilerini Rusya’nın Kırım’ı ilhak etme iddiasından önce de görmüştük” dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da Ukrayna yönetimine destek vermek için 22 Nisan’da Kiev’e gidecek. Beyaz Saray, yaptığı açıklamada “Başkan Yardımcısı, ABD’nin birleşik ve demokrat bir Ukrayna’ya desteğini vurgulayacak.” ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bir kere daha Rusya’ya askerlerini Ukrayna sınırından çekmesi çağrısında bulundu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda konuşan Kerry, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki durumu sakinleştirmek için adım atmaması durumunda ‘ek sonuçlar’la karşılacağını söyledi.

başliksiz-12.20140413102930.jpg

Kiev'de olağanüstü güvenlik toplantısı

Doğu bölgelerinde olayların tırmanması üzerine Kiev yönetimi harekete geçti. Reuters haber ajansı, geçici Cumhurbaşkanı Aleksandr Turçinov'un Ulusal Güvenlik Konseyi'ni olağanüstü toplantıya çağırdığını bildirdi.

Ukrayna İçişleri Bakanı Avakov ise öncesinde Facebook'tan yaptığı açıklamada olayı ‘terör faaliyeti’ olarak niteledi.

Ukraynalı bakan, “Kamuflaj üniformalar giymiş bir grup silahlı kişi Slavyansk Emniyet Müdürlüğü’nü ele geçirdi. Buna yanıtımız çok sert olacaktır. Çünkü göstericilerle teröristler arasında fark var” dedi.

Kiev merkezli Ukrayna televizyonu Kanal 5 ise toplam 6 milisin emniyet müdürlüğüne baskın yaptığını ve havaya ateş açtığını duyurdu.

Başka bir grubun da Donetsk’teki başsavcının bürosunu ele geçirmeye çalıştığı bilgisini veren Avakov, saldırganların püskürtüldüğünü söyledi.

Donetsk'teki işgal sürüyor

Donetsk’te geçen hafta hükümet binası birkaç yüz kişilik Rusya yanlısı milis tarafından işgali altında.

Hafta içinde binaya girip 60 kişiyi rehin alan milisler, “kendi cumhuriyetlerini kurmak istediklerini’ belirtip, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den Donetsk’e asker göndermesini talep etmişti. Saldırganlar rehineleri bırakırken binaları hâlâ kontrol altında tutuyorlar.

İçişleri Bakanı, çarşamba günü işgalcilere binayı terk etmeleri için 48 saat süre vermişti.

Ancak Avakov bu sürenin dolmasına rağmen henüz binaya yönelik bir operasyon emri vermiş değil.