BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,57
ALTIN 2.376,74
HABER /  DÜNYA

BDP’den çözüm süreci çağrısı

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, başkalarının ölmesini istemeyen insanların, barışa ve çözüm sürecine sahip...

Abone ol

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, başkalarının ölmesini istemeyen insanların, barışa ve çözüm sürecine sahip çıkmaları gerektiğini söyledi.
BDP’lilerin PKK’lılar için yaptırılan Pervari Herekol Dağı’ndaki mezarlığı ziyaret etmelerine izin verilmedi. Bunun üzerine Kışanak, il binası önünde toplanan bir grup vatandaşla birlikte Şeyh Musa Mezarlığı’na kadar yürüdü. Burada bir hoca tarafından okunan duanın ardından konuşan Kışanak, çözüm sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kışanak, "Binlerce genç insan yaşamını yitirdi. Kürt sorunu bir halkın kimlik sorunu dil sorunu var olma sorunu binlerce insanın yaşamını yitirmesine neden oldu. Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki, insanların ben varım, benim bir dilim, ben bir halkım, benim bir kimliğim var ben bir Kürt’üm, Kürtçe diye bir dilim var diyebilmek ve bunu kabul ettirebilmek için binlerce insan yaşamını feda etmek zorunda kaldı. Bu acı gerçek karşısında bugün gelinen aşamada Kürt sorununun konuşarak çözmeye çalışıyoruz. Şimdiye kadar inkar, asimilasyon ve imha politikaları karşısında direndik, bugün de büyük bir özveri büyük bir emek ve büyük bir çaba ile müzakere sürecini ilerletmeye çalışıyoruz. Böyle bir günde insanların en temel hakkın insanı ve vicdanı olarak da saygı gösterilmesi gereken hakkı, mezarlıkları ziyaret etme, sevdiklerini yakınlarını rahmetle anma hakkı ne yazık ki bu memlekette hala hükümetin, valinin engeline takılıyor. Bu hiçbir vicdanın kabul etmeyeceği bir durumdur. Vicdanları yaraladıkça yaralı kanattıkça daha büyük sorunlar daha büyük problemler yaratıyorsunuz. Herkes bunun farkına varmalı. Ancak biz bugün hepimiz niyet etmiştik, arzu etmiştik hep beraber Pervari’ye gidecek Pervari’deki mezarlıkta dualarımızı okuyacak sevdiklerimizi yakınlarımızı rahmetle anacaktık. Bunun engellenmiş olmasını insanlık adına kınıyorum" dedi.

"DAHA FAZLASINI YAPMALIYIZ"
Artık bir tek insanın ölmemesi, bir tek canın toprağa düşmemesi için var güçleri ile çalışmaları gerektiğini kaydeden Gültan Kışanak, "Elimizden geleni yapıyoruz demek yetmiyor. Daha fazlasını yapmalıyız. Çözümün karşısına çözümsüzlük çıkarmak isteyen birileri olursa onların karşısında hep beraber tek vücut tüm Türkiye halkı olarak dikilmeliyiz. Bir daha çatışma ortamına savaşa fırsat verecek zemin sunacak, herhangi bir politikayı hiç bir şekilde kabul etmeyeceğiz. Kürt halkı olarak tüm Türkiye halkı olarak savaş politikalarının imha politikalarının bastırma politikalarının inkar politikalarının karşısında olacağız. Biliyorum bugün Türkiye’nin batısında da yüzlerce insan binlerce insan mezarlıkları ziyaret ediyor yitirdikleri için dualar ediyor, onları saygıyla anıyor. Hep beraber artık, bir tek insan dahi yaşamını yitirmesin diyorsak bu insani duyguya sahipsek barışa sahip çıkmalıyız, çözüm sürecine sahip çıkmalıyız" diye konuştu.
Grup açıklamanın ardından sessiz bir şekilde dağıldı.
(İHA)