BIST 10.131
DOLAR 32,29
EURO 34,98
ALTIN 2.414,89
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Baykal yeni liderin tarifini verdi!

Deniz Baykal’ın bundan sonraki süreçte ne yapacağı merak konusu. Partisine yönelik önemli mesajlar verdi.

Abone ol

Baykal’a göre, bu aşamadan sonra ideal çözüm “dinamik ve genç bir kadro”nun parti yönetimini üstlenmesi ve CHP’nin temel çizgisinde yürümesi. Adaylık için öne çıkan Kılıçdaroğlu ve Tekin için "isim zikretmem yanlış olur ifadesini kullandı.

Deniz Baykal kaset skandalı sonrası yol haritasına ilişkin Milliyet Ankara Temsilcisi Fikret Bila'ya önemli açıklamalarda bulundu. Bila sordu, Baykal cevap verdi:

GENÇ KADRO
Baykal’a göre, bu aşamadan sonra ideal çözüm “dinamik ve genç bir kadro”nun parti yönetimini üstlenmesi ve CHP’nin temel çizgisinde yürümeye devam etmesi. Baykal, “Ben bunun için kapıyı açık tutmak istiyorum” diyor.

'İSİM ZİKRETMEM

Partinin sahipsiz kalmasını istemem
Baykal Habertürk'e yaptığı açıklamada ise dönüş sinyali verdi: Bu durum bana yeni bir görev veriyor. İstiyorum ki ben olmadan da parti yükselen konumunu sürdürsün. Tek derdim Türkiye; kişisel ve makam hırsım değil, Türkiye'yi bunlara bırakmamalıyız. Beni rahatsız edecek tek olay, partinin dağınıklığa gitmesi. Sahipsizlik olursa sorumluluğum devreye girer. Kimsenin gözyaşına bakmam, gereğini yaparım.  


Baykal, parti genel başkanlığı ve yeni kadro için muhtemel isimler hakkında ne düşünüyor? Örneğin Kemal Kılıçdaroğlu, Gürsel Tekin’in isimleri geçiyor. Baykal, bu yöndeki sorulara da kapalı. “Benim isim zikretmem çok yanlış olur” diyor ve ekliyor:
Benim bir isim telaffuz etmem elbette doğru olmaz. Partinin kendi süreci içerisinde oluşması gereken bir durumdur. İsim zikretmek yanlış olur.”

YA OLMAZSA?
Peki, CHP böyle bir oluşuma yönelmez veya böyle bir kadro çıkaramaz ve Baykal’ın dönmesinde ısrarlı olursa ne olacak? Baykal her şeye rağmen “Dönmüyorum” mu diyecek? Deniz Bey, bu soruya yanıt vermek istemiyor. “Elbette partiye karşı bir sorumluluğum var” diyor ama, “Olmazsa, diye düşünmeyelim, bu kapıyı kapatmak olur” diye de ekliyor.

Genç ve dinamik bir kadronun ortaya çıkması ve parti yönetimini üstlenmesini samimiyetle istediğini vurgulayan Baykal’a göre, onu üzecek olan, parti içi gerginlikler yaşanması, parçalanmalar olması, partinin çizgisinin ve yapısının değişmesi...

'MEYDAN MEYDAN GEZERİM'
Türkiye anayasa değişikliği konusunda referanduma hazırlanırken, Baykal istifa etti. Merak edilen bir konu da referandum gerçekleşirse Baykal’ın ne yapacağı? Baykal, yeniden genel başkanlığı kabul etmezse, bu süreçte ne yapar?

Baykal, bu sorulara hiç tereddüt etmeden yanıt veriyor:
“Benim görüşlerimi topluma aktarmak için özel bir sıfat taşımama gerek yok. Görüşlerimi topluma iletme olanağım var. Bunun için genel başkan olmam gerekmiyor. Ben anayasa değişikliği sürecinde mücadele verdim. Bunu genel başkan olduğum için yapmadım. İnandığım için yaptım. Referandum olursa da yine yaparım. Meydan meydan gezerim, partimin görüşlerini aktarırım. Referandum gerçekleşirse bunu yapacağım.”

'DEDİKODUYLA İLGİLİ DEĞİLİM'
Baykal, internete verilen kaydın iktidarın onayıyla, duvarlara, eşyalara yerleştirilen kameralarla elde edilmiş görüntülerden yüksek teknolojiyle üretildiğini belirtti. Ancak, içeriğiyle veya Ankara Milletvekili Nesrin Baytok’la ilgili bir şey söylemediği için eleştiriliyor.
Baykal, olayın bu boyutuyla ilgilenmenin işin “dedikodu” boyutuyla ilgilenmek olduğunu düşünüyor. “Ben dedikoduyla ilgili değilim, o nedenle bir isim telaffuz etmeye de gerek görmedim” demekle yetiniyor.

ERDOĞAN'DAN NE BEKLİYOR?
Baykal, internete verilen görüntülerle ilgili olarak hükümeti suçlamasına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği tepkiyle de ilgili görünmüyor. Baykal’ın Başbakan Erdoğan’dan beklentisi, bu işi kimin veya kimlerin yaptığının ortaya çıkarılması. Baykal, Başbakan Erdoğan’ın tepkisini öğrendikten sonra, “Başbakan neden öbür tarafıyla ilgileniyor? Onu ilgilendiren tarafı o değil. Ben Başbakan’dan ‘bu komployu ortaya çıkarmak benim boynumun borcudur’ demesini beklerdim. Başbakan olarak bu onun görevidir, sorumluluğudur” değerlendirmesini yapıyor.