BIST 10.644
DOLAR 32,24
EURO 35,08
ALTIN 2.503,49
HABER /  POLİTİKA

Baykal belgeleri ile açıklıyor

K. Irak'la ilgili müthiş bir iddia ortaya atan Baykal elindeki belgeleri ortaya koydu.

Abone ol

Cenevre'de yapılan Sosyalist Enternasyonal toplantısına katıldıktan sonra yurda dönen Baykal, Atatürk Havalimanında yaptığı açıklamada, yurt dışına çıkmadan önce bir televizyon kanalında, Dubai'de imzalanan bir anlaşmadan bahsettiğini hatırlattı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, söz konusu anlaşmaya ilişkin 'Kesinlikle yalandır, iftiradır' dediğini ifade eden Baykal, ''İftira mı, değil mi size belgelerle açıklayayım'' dedi.

Deniz Baykal, ''Bunun iftira değil, gerçek olduğunu, 22 Eylül 2003'te ABD ile Dubai'de imzalanan bir anlaşma bulunduğunu ve bu anlaşmanın CHP'nin baskısı sonucu Nisan 2004'te iptal edildiğini'' savundu.

BAYKAL BELGELERİ ÇANTASINDAN ÇIKARDI

Çantasından çıkardığı bazı evrakı ve Anadolu Ajansının haberini basın mensuplarına gösteren Baykal, şunları söyledi:

''2003 yılının 22 Eylül'ünde Dubai'de bir anlaşma imzaladınız. Bu anlaşmada 1 milyar dolar hibe ya da 8.5 milyar dolar kredi çekebileceğinizi söylediniz. 'Amerika'dan izin almadan Irak'a yönelik herhangi bir hareket yapmama şartlı bir anlaşmayı imzaladınız mı?' diye sordum.

ANLAŞMANIN ALTINDA BABACAN'IN İMZASI VAR

İşte bu sorum karşısında kıyameti koparan Başbakan, 'kesinlikle yalandır, iftiradır demiş. Böyle bir anlaşma var mı, yok mu? 22 Eylül 2003'te imzalandığını iddia ettiğim anlaşma var mı? Evet var. Bu anlaşma Dubai'de yapıldı. Türkiye adına bu anlaşmayı Babacan imzaladı. Benim iddiam bu. Buna 'iftira' diyenler var.

BELGEYİ DİKKATİNİZE SUNUYORUM

23 Eylül 2003 tarihli, Devlet Bakanlığının, 'ABD-Türkiye Finansman Anlaşmasına İlişkin Ortak Açıklama' başlığı altında yaptığı açıklamayı dikkatinize sunuyorum. Resmi açıklama. Burada diyor ki; 'Türkiye ile ABD, Türkiye'ye 8.5 milyar dolara kadar kredi sağlayacak finansman anlaşmasını bugün, 22 Eylül 2003'te imzalamışlardır.'

Yani bir anlaşma vardır. Kredi 4 eşit taksit biçiminde kullandırılacaktır. Finansman anlaşması çerçevesinde her bir kredi teklifi, Türkiye'nin, ABD'nin ilgili yasasında belirlenen koşulları karşılamasına bağlıdır. Bu koşul da Türkiye'nin Irak konusunda ABD hükümetiyle işbirliği içinde olması. Şimdi yok denilen anlaşma bu.''

BU, 'EVET' DEMEKTİR

 Baykal, yok denilen anlaşmayla ilgili açıklamalara geçmek istediğini belirterek, ''Açıklama, 2 Ekim 2003'te yapılmış. Babacan diyor ki; 'ABD kredisini işimize gelirse kullanırız, işimize gelmezse kullanmayız'. 'Anlaşmada Kuzey Irak'a girmeme şartı var mı?' sorusuna, Anadolu Ajansının haberi, 'İşimize gelirse kullanırız, şu anda evet ya da hayır demek durumunda değilim...' Bu, 'evet' demektir. Bu sayın Babacan'ın olmayan dedikleri anlaşmayı açıklamasıdır'' şeklinde konuştu.

BAŞBAKAN AA'YA AÇIKLADI

'Protokolde, ABD ile Irak konusunda bir dayanışma içinde olma yönünde bir şart da var' diyor. Kim diyor? Başbakan. Neye göre diyor? Anadolu Ajansının haberine göre diyor. Hangi tarihte diyor? 2 Ekim 2003'te diyor. 'Öyle bir hibeyi kabul etmiyoruz' diyor. 'Bu hibeyi krediye çevirirsek kabul ederiz'. Ne oldu? Krediye dönüştürüldü, 18 aylık bir vade konuldu.