BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

'Batı, Arap Dünyası'na karşı ikiyüzlü mü?'

Batılı ülkelerin, Müslüman dünyasında yaşanmakta olan toplumsal hareketlere yaklaşımlarını iki Orta Doğu uzmanı yorumladı.

Abone ol

Batı ülkelerinin, Orta doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yaşanmakta olan toplumsal hareketlere yaklaşımları oldukça farklı.

Bu farklılık kimilerince "iki yüzlülük" olarak değerlendiriliyor.

İspanya'daki Madrid Özerk Üniversitesi'nden Orta Doğu uzmanı Profesör Pedro Martinez Montavez'e göre Arap dünyasının ve Batı'nın tek bir bütün olarak düşünülmemesi gerekiyor. Bu yüzden de farklı ülkelerde yaşananlara yaklaşımlar farklı olmakta.

Montavez'e göre kesin olan gerçek, Avrupa Birliği'nin netleşmiş bir dış politikası olmadığı.

Montavez'le benzer görüşlere sahip Ignacio Alvarez Osorio da batının yaşanmakta olanlara yaklaşımının yetersiz olduğunu düşünüyor.

Osorio'ya göre Avrupa Birliği, ABD'nin yaklaşımını izlemenin ötesine geçemedi.

AB neden ikiyüzlü?

Osorio AB'nin Müslüman ülkelerde yaşanmakta olanların anlamak ve yeni dinamiklere göre harekete geçmek konusunda yetersiz kaldığını, bu yüzden de ikiyüzlü davranıyormuş gibi algılandığını söyledi.

"AB bir yandan demokratikleşmeyi, insan haklarını savunan bir söylem benimsiyor, ancak pratikte radikal İslami hareketlere sahip otoriter rejimlerle iyi ilişkilere sahip olmayı tercih ediyor."

Osiro bu sebeple AB'nin Arap ülkelerinde isyan eden halkın güvenini kazanmasının çok zaman alacağını söylüyor.

Her ülke farklı

Pedro Martinez Montavez Batının yaşananlar karşısındaki duruşunu anlamak için her ülkeye ayrı ayrı bakmak gerektiğini düşünüyor.

Montavez son yıllarda Mısır'ın Arap dünyasındaki lider pozisyonun sarsıldığını bunun yerine körfez ülkelerinin öne çıktığı bir bölgesel gücün arttığını söylüyor.

Profesör Montavez, Libya'nın ise Kaddafi'nin tutarsız çizgisi, Afrika boyutunun Arap boyutunun önüne geçmesi sebebiyle, Arap dünyasındaki öneminin sınırlı olduğuna işaret ediyor.

Ignacio Alvarez Osorio'ya göre batının Libya'ya yaptırımları bu sebeple daha hızlı ve ciddi oldu.

Protestoların baş gösterdiği Bahreyn ise Osorio için ABD'nin büyük önem verdiği bir müttefik. ABD donanmasının beşinci filosuna ev sahipliği yapan ülke Şii isyanıyla, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'a model olabilme ihtimalini barındırıyor.

Sorun Arap Dünyası algısında

Profesör Montavez'e göre Batı Avrupa ve ABD'da hâkim Arap dünyası algısı, bu bölgenin Batının barış ve huzuru için güvelik duvarıyla çevrili bir denge unsuru olduğu.

Buna ek olarak, Arap dünyası kar edilecek, iş yapılacak, enerji cennetleri olarak algılanıyor.

Montavez, Batı'nın bu yaklaşımının ikiyüzlülüğün en açık ifadesi olduğunu düşünüyor.