BIST 9.722
DOLAR 32,59
EURO 35,00
ALTIN 2.425,26
HABER /  EKONOMİ

Başkanlık sinyali doların ateşini yükseltti!

Hükümet kanadından başkanlık sistemine yönelik gelen açıklamalar piyasaya negatif yansıdı.

Abone ol

Reuters haber ajansına göre, seçim sonuçlarının tek parti iktidarına işaret etmesiyle oluşan iyimserliğin hemen ardından hükümet kanadından başkanlık sistemine yönelik gelen açıklamalar piyasaya negatif yansıdı. Dolar, öğleden sonraki işlemlerde 2,85 seviyesini de gördü.

Bu sabah saat 09.07 itibariyle 2.8240/2.8280 seviyesinde olan dolar/TL, 2.8470'e kadar yükseldikten sonra saat 13.46'da 2.8381/.8390 seviyesinden işlem görüyordu.

Dolar, Türk Lirası karşısında 15.31'te 2,85'i gördü. 

Öte yandan sabah hafif pozitif açılış yapan BIST-100 endeksi ise ilk seansı yüzde 0.72 düşüşle 83,095 puanda tamamladı.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, başkanlık sistemi konusunu yeni anayasa kadar önemli gördüklerini belirterek, bunun "vazgeçemeyecekleri konulardan bir tanesi" olduğunu söyledi.

Analistler ortaya çıkabilecek yeni siyasi tartışmaların hükümetin odak noktasını ekonomiden kaydırabileceği endişelerinin uzun vadede olumsuz etki yaratabileceğini belirtiyor.

ÖKTE: YAPILAN AÇIKLAMALAR NEGATİF ETKİ YARATTI

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, "Yapılan açıklamalar TL cinsi varlıklarda negatif etki yarattı. BIST-100 endeksi 0.7 değer kaybetti. TL ise dolar karşısında yüzde 1 civarında değer kaybetti. Açıklamaların ardından dolar alımları başladı" dedi.

Başkanlık sisteminin de yeni anayasa ile bağlantılı bir konu olduğunu belirten Akdoğan, "Bu sistem bize dar geliyor. Yeni anayasa Türkiye'nin büyümesi için ne kadar önemli ise başkanlığı da böyle önemli bir konu olarak görüyoruz. Bunun çerçevesi önemli, farklı modeller var. Türkiye'ye özgü, Türkiye'nin şartlarını gözeten bir şekilde bir noktada uzlaşılabilir diye düşünüyorum. En azından bir çaba gösterilir. Bu da bizim vazgeçemeyeceğimiz konulardan bir tanesi" dedi.

Dün Reuters'ta yer alan bir analizde ise AKP'nin ekonominin yeniden büyüme patikasına girmesi ve acil olarak yapısal reformlara odaklanılması için önemli bir fırsat penceresi yarattığına ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ekonomide popülist söyleminden ve başkanlık sistemine kutuplaşmayı keskinleştirecek şekilde geçiş ısrarından ne ölçüde vazgeçeceğinin halen kilit önemde olacağı belirtildi.