BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Başkanın deprem isyanı

Deprem konusunda Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Erdoğan ve Topbaş'a "cesur olun" dedi.

Abone ol

Kadıköy Belediye Meclisi'ne katılarak ilk kez gündem dışı sert bir konuşma yapan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Fikirtepe, Dumlupınar ve Eğitim Mahallelerinin imar planlarının bir türlü çıkarılmadığını, buralarda yaşayan 500 bin kişinin her an ölüm tehlikesi içinde bulunduklarına dikkat çekerek "Uykularım kaçıyor" diyerek Kadir Topbaş'a feryat etti. Başta 30 bin kişinin yaşadığı Fikirtepe mahallesi olmak üzere, Eğitim ve Dumlupınar mahallelerinin imar planlarının bulunmadığını belirten Öztürk şöyle konuştu:

"Bu mahallelerimizde 15 bin bina var. 150 bin hanede toplam 500 bin kişi yaşıyor. Ancak buraların imar planlarını Büyükşehir Belediyesi bir türlü çıkarmadı. Planlar iki yıldan beri İTÜ de bekliyor. İnsanlarımız da deprem riski taşıyan bu evlerde adeta ölümü bekliyor. 500 bin kişiyi düşündükçe uykularım kaçıyor, uyuyamıyorum. Sayın Topbaş lütfen kararlı bir adım atın, cesur olun. Burada bir deprem olsa sorumlusu kim olacak ? "

Hükümet ve Büyükşehir Belediyesi'nin depremle ilgili yaptığı tek hazırlığın arama-kurtarma ekibi kurmaktan ibaret olduğunu kaydeden Öztürk "Biz deprem öncesi için hazırlanmalıyız. Sağlam binalar yapmalıyız. Ama deprem olursa insanları nasıl kurtarırız telaşındayız. Sürekli arama-kurtarma ekipleri kuruyoruz. Kadıköy 'de de böyle bir ekibimiz var.

Oysa onlar da çürük binalarda oturuyor. Deprem olursa onları kim bu çürük binalardan kurtaracak ?" diye sordu. Kadıköy Belediyesi olarak önemli bir adım atmaya yetkisinin bulunmadığını ancak "feryat" edebildiğini kaydeden Öztürk şöyle dedi:

"Gelin sesime kulak verin Sayın Başbakan. Kat Mülkiyet Kanunu bir an önce çıkarın. Kadıköy de 15 bin binanın yeniden yıkılıp yapılması gerekli. Türkiye gerçeğini biliyorum. Bunu hükümet tek tek yıkıp yapamaz. Ama vatandaşın yapması için yasayla yol açabilir. Bunun çözümleri ortadadır. 20 katlı bir risk taşıyan bir apartmanın yeniden yapılması için eğer bir kat sahibi karşı çıkıyorsa hiç bir şey yapılamıyor. Diğer 19 dairede yaşayanları tehlikeye sokmaya kimsenin hakkı olmamalı.

Oysa Kat Mülkiyet Kanunu'nu değiştirirlerse buna karşı çıkan kişiye tahvil verilip başka bir yerde daire alması sağlanabilir. Önemli olan 6 katlı geniş binada oturmak değil, 8 katlı küçük ama sağlam binada oturmaktır. Sayın Topbaş, İstanbul'u depreme hazırlamak için gelin cesur ve kararlı adımlar atın." Uzun zamandır Meclis toplantılarında konuşmadığını da belirten Öztürk "Meclisimizde AKP'liler var. Basın var. Sesimi hükümet ve Büyükşehir'e onlar aracılığıyla duyurmak istiyorum. Benim bu konuşmalarım, birileri feryat ediyor diye algılasın. Evet feryat ediyorum. Depremden korkuyorum. İlçemde riskli konutlarda yaşayan 500 bin Kadıköylü için korkuyorum, uyuyamıyorum." dedi.