BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Bask ve Galiçya'da yerel seçim yapıldı

İspanya'nın kuzeybatısında bulunan Galiçya bölgesindeki seçimlerde Halk Partis öne çıkarken Bask'ta milliyetçi partiler üstünlük sağladı. Yerel seçimler hükümetin ekonomi politikasına güvenoyu olarak değerlendiriliyordu.

Abone ol

İspanya'nın kuzeybatısındaki Galiçya ve Bask bölgesinde yapılan yerel seçimler sonrası açılan sandıklar, milliyetçi partilerin zaferine işaret ediyor. Seçim sonuçlarının, bölgede bağımsızlık tartışmalarını alevlendirmesi bekleniyor.

Bask’ta sandıktan birinci parti olarak çıkan Muhafazakâr Bask Milliyetçi Partisi’ni, solcu ayrılıkçı koalisyon Euskal Herria Bildu takip etti.

Galiçya’daki yerel seçimlerde de, Başbakan Mariano Rajoy'un merkez sağ Halk Partisi üstünlük sağladı.

Bu seçim, hükümetin ekonomi politikası için bir çeşit güvenoyu oylaması olarak görülüyordu.

BBC muhabiri Tom Burridge, Katalonya’da yapılacak seçimlerde de milliyetçi partilerin öne çıkabileceğini belirtiyor.

Sandıktan çıkan oylara göre, Bask Milliyetçi Partisi özerk yönetimin meclisinde 24 veya 27 sandalyeye, Bildu da 23 veya 26 sandalyeye sahip olabilir.

Muhalif Sosyalist Parti ise 15 sandalye ile üçüncü sırayı alırken Rajoy’un Halk Partisi 11 sandalye ile dördüncü sırada kaldı.

Uzmanlar Bask bölgesindeki seçimlerin ‘dönüm noktası’ olabileceği görüşünde.

İspanya hükümetinin on yıl önce yasakladığı Eta’nın siyasi kanadı seçimlere katılmadı.

BBC muhabiri, bu yasağın solcu Bildu’nun kuruluşuna ön ayak ettiğini söyledi.

Eta’nın siyasi kanadı ile aynı görüşü paylaşsa da Bildu, şiddet kullanımına karşı olduklarını belirtmişti.

Galiçya’daki seçimlerde ise Rajoy’un partisinin, 75 üyeli yerel mecliste 39 ila 42 sandalyeye, sosyalistlerin ise en az 20 sandalyaye sahip olması bekleniyor.

2008 yılında küresel mali krizin emlak piyasasını vurması ve bankaların büyük miktarda para kaybetmesinden beri İspanya ekonomik sorunlarla boğuşuyor.

Buradaki resesyonun derinleşeceği tahmin ediliyor. Ülkedeki 17 bölge büyük miktarda borçlanmış durumda.

Ülke genelinde %25 olan işsizlik seviyesi Galiçya'da %21'de bulunuyor. İspanya'da ayrıca kesintilere karşı son zamanlarda büyük protestolar gerçekleşti.

Brüksel'den kurtarma paketi istemesi için İspanya baskı altında olsa da, gözlemciler Rajoy'un böyle bir istekten önce yerel seçimlerin sonuçlanmasını beklemeyi tercih etmiş olabileceğine işaret ediyor.

İspanya'ya bankaları için Euro bölgesinden 100 milyar Euro borç verilecek.