BIST 10.320
DOLAR 32,23
EURO 35,14
ALTIN 2.467,55
HABER /  DÜNYA

Başbakan Yardımcısı Atalay Dominik’te

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dominik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Danilo Medina ve Dominik Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Vekili Manuel Trull...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dominik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Danilo Medina ve Dominik Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Vekili Manuel Trullois ile görüştü.
Başbakan Yardımcısı Atalay, Dominik Cumhuriyeti’ndeki temaslarına helikopterle geldiği başkent Santa Domingo’da Dominik Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Vekili Manuel Trullois ile görüşmeyle başladı.
Atalay ve Trullois arasındaki görüşmelerde, iki ülke arasında ilişkilerin geliştirilmesi üzerinde duruldu. Trullois, Türkiye Büyükelçisinin geçen hafta güven mektubunu sunduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanı bana Türkiye’de elçilik açma konusunda hızlı hareket etmemizi istedi. Umarım çok yakında Ankara’da büyükelçilik açarız. Türkiye önemli bir ülke" diye konuştu.
Trullois, güvenlik konusunda Türkiye kadar sıkıntıları olmasa da uyuşturucu trafiğinde geçiş bölgesi üzerinde olmaları dolayısıyla sorunlar yaşadıklarını, ancak başarılı mücadele verdiklerini kaydetti.
Beşir Atalay, ise Punta Cana’dan helikopterle gelirken denizin ve doğanın ne kadar temiz olduğunu gördüklerini belirterek, "Türk büyükelçisinin güven mektubunu hemen kabul ettiniz çok teşekkür ederiz. Sizin de Türkiye’de elçilik açmanızı belliyoruz. HOPEFOR önemli bir girişim. Bu toplantıya ev sahipliği yaptığınız için teşekkür ediyoruz" ifadesini kullandı.
Büyükelçi Aydın Evirgen, görüşmede Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi üyeliği için Dominik Cumhuriyeti’nin desteğini beklediklerini söyledi.
Dominik Cumhuriyeti Dışişleri Bakan vekili ise, Türkiye’yi dost ve kardeş ülke kabul ettiklerini ve iki ülkenin uluslararası düzeyde birbirini destekleyeceğini ifade etti.

CUMHURBAŞKANI MEDİNA İLE GÖRÜŞME
Başbakan Yardımcısı Atalay, Cumhurbaşkanı Danilo Medina ile bir araya geldi. Atalay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yazılı mesajını sundu. Danilo Medina’nın, "Türkiye önemli bir ülke ben de en kısa zamanda ziyaret etmek isterim" sözleri üzerine Atalay, "Cumhurbaşkanımız ile görüşeceğim en kısa sürede Türkiye’ye davet etmek isteriz. Ben afet işlerinden sorumluyum. Geçen hafta Filipinlere gittim, bizzat Türkiye’nin yardımını götürdüm" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Medina, kendilerinin de afetlerle karşılaşan bir ülke olduklarına dikkat çekerek, "Sık sık kasırga yaşıyoruz. Bu tür kasırgalar bizi de korkutuyor. Afetlerle mücadelede uluslararası işbirliği çok önemli" şeklinde konuştu.
Türkiye’deki HOPEFOR toplantısına 50 ülkeden uzman katıldığını kaydeden Atalay, şunları söyledi:
"Buradakine de 31 dolayında ülkeden katılımcı var. Ülkelerin birbirlerinin deneyimlerinden yararlanması önemli. Biz depremlerden çok tecrübe edindik. HOPEFOR açılışına katılıp konuşmanız toplantıya önem katacak. Çok teşekkür ederiz. Bu bölgede bir bölgesel afet işbirliği kuruluşu varmış, onların da katılması iyi."
Cumhurbaşkanı Medina, "Sizin tecrübelerinizden yararlanmak isteriz. bu problemler başka ülkelerde de yaşanıyor" diye konuştu. Atalay, ABD’nin de kasırga nedeniyle büyük sıkıntı çektiğini ifade etti. Atalay, BM Güvenlik Konseyi üyeliğine verilen destek için teşekkür etti.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki görüşmeye Türkiye’nin bir hafta Santa Domingo’da göreve başlayan Büyükelçi Aydın Evirgen ve AFAD Başkanı Fuat Oktay da katıldı. HOPEFOR Uluslararası 3. konferansı yarın Punta Cana kentinde başlıyor.