BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,92
ALTIN 2.432,29
HABER /  GÜNCEL

Başbakan açıkça söyledi Çipras'a mektup gönderdim

Başbakan Binali Yıldırım, Yunanistan'a kaçan 8 darbeci askerin Türkiye'ye iade edilmemesi kararına ilişkin, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'a bir mektup gönderdi.

Abone ol

Başbakan Yıldırım, parti genel merkezinde medya temsilcileriyle bir araya geldi, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos'un, Kardak kayalıklarının bulunduğu bölgeye helikopterden çelenk bırakması hatırlatılarak, "Yunanistan sanki bilerek gerginliği tırmandırıyor. İki ülke ilişkilerinde bir gelişme bekleyelim mi?" sorusu üzerine Yıldırım, Yunanistan'ın Türkiye'nin komşusu olduğunu, insanın komşusunu seçemediğini belirtti.

Yıldırım, "Coğrafya kaderdir, komşumuzu seçemiyoruz. Mevcut olanla geçinmeyi başarmamız lazım. Türkiye, Yunanistan ile ilişkilerini bozacak hiçbir davranış içinde değil. Zaman zaman karşı taraftan gelen aşırı abartılara, tahriklere de gülümseyerek cevap veriyoruz. Bunu yanlış okumamaları lazım." ifadelerini kullandı.

YARGI KARARI HAYAL KIRIKLIĞI

"Bu kararın bir kez daha hukuk içinde gözden geçirilmesini ve bunların iadesi yönünde bir sonuç beklentimizi ifade ettim."

 Yunanistan'ın, 8 darbeci askerin iade edilmemesi yönünde yargı kararını Türkiye açısından "hayal kırıklığı" olarak nitelendiren Yıldırım, "Bu konuda sayın Çipras'a da bir mektup gönderdim. Bu kararın bir kez daha hukuk içerisinde gözden geçirilmesini ve bunların iadesi yönünde bir sonuç beklentimizi ifade ettim." diye konuştu. Yıldırım, mektubuna henüz yanıt gelmediğini bildirdi.

Başbakan Yıldırım, Yunanistan'ın komşuluğa yakışanı yapması gerektiğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yunanistan'dan da beklentimiz budur. Savunma Bakanının gidip oralarda, kayalıklarda poz vermesinin bizim açımızdan hiçbir anlamı yok. Ege'deki 130 tane irili ufaklı kaya parçası... Bunların kimliği bile yok, kime ait olduğu bile belli değil. Eskiden beri de böyle. Ege ile ilgili sorunun başlangıcı yeni de değil, çok köklü bir geçmişi var. Biz sorunları sürekli ön plana çıkarıp, bunun üzerinde yapıcı bir komşuluk ilişkisi inşa edemeyiz. Sorunları değil ortak geleceği, ortak menfaatleri görüşmemiz, konuşmamız lazım. Bunlara yoğunlaşmamız gerekiyor. Ama Türkiye'ye karşı hasmane tutum kimden gelirse gelsin, Türkiye'nin verecek cevabı her zaman vardır."



 "HER ŞEY VERİLDİ, HER SÖZ SÖYLENDİ"

ABD Başkanı Donald Trump'ın 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarının ülkeye girişini engelleyen kararı hatırlatılarak, "Bu karar, yeni ABD yönetimi için iyi başlangıç sayılabilir mi?" sorusu üzerine Yıldırım, yeni yönetimin daha işin başında olduğunu belirtti.

Yıldırım, ön yargılı bir düşünce içinde olmadıklarını dile getirerek, Türkiye'nin ABD yönetiminden üç beklentisini şöyle sıraladı:

"Birincisi, 15 Temmuz alçak darbe girişiminin başı, terörist başını iade etmeleri. Bu konuda karşılıklı ahitlere sadakat göstermeleri. Bunu bekliyoruz. Bu konuda gereken dosyalar, bilgiler, belgeler herşey verildi, her söz söylendi. Bundan sonraki adımları ABD yönetiminin atması lazım. Çünkü bu mesele ortada olduğu müddetçe, Türkiye Cumhuriyeti kamuoyunda vatandaşların ABD yönetimi hakkındaki algısını düzeltmemiz mümkün değil. İkincisi, Orta Doğu'da özellikle Suriye'de DEAŞ'ın yok edilmesi ve diğer terör örgütleriyle mücadele konusunda, geçmiş yönetimlerin yanlışlarının düzeltilmesidir. Nedir bu yanlışlar? PKK'nın isim değiştirmiş devamı niteliğindeki PYD, YPG, ve şimdi de SDG mi nedir? Onların hepsi aynı."

ABD'NİN ZIRHLI ARAÇ YARDIMI

ABD'nin, Suriye'de PYD/PKK terör örgütünün liderliğini yaptığı "Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG)" mühimmat ve zırhlı araç vermesine yönelik soru üzerine Yıldırım, "Maalesef. ABD yöneticilerinin bunlarla iş tutmaktan vazgeçmesi lazım. Çünkü bunlar terör örgütü. Terör örgütünü ortak alarak veya onlarla birlikte hareket ederek, bir başka terör örgütünü yok etmeye çalışmak, ABD gibi büyük, ciddi ve terörle küresel mücadeleye önem veren bir devlete yakışmaz." ifadelerini kullandı.

Binali Yıldırım, bu durumun, NATO'da, başka platformlarda da stratejik ortaklığı olan ABD-Türkiye ilişkilerine ciddi zarar vereceğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Yani bir terör örgütünü yanına alıyorsun, başka terör örgütünü alt etmeye çalışıyorsun. Ondan sonra onu ne yapacaksın? Onu da alt etmek için başka birini mi bulacaksın? Bunun sürdürülebilir bir tarafı yok. Üçüncü konu da ABD algısı, Türk toplumunda maalesef bugün iyi bir düzeyde değil. Toplumsal algı bu iki olaydan dolayı ABD'ye karşı çok itibar kaybetti. Türkiye'deki ABD algısını düzeltme yönünde de bazı somut adımlar atması gerekir yeni yönetimin. İnşallah bunlar tabii Cumhurbaşkanımızın, bizim yapacağımız görüşmelerde ele alıp konuşacağımız konular. Ben bunların hepsinin konuşunca bir hal yoluna gireceği kanaatini taşıyorum."

 "OLUMLU YAKLAŞILACAĞI YÖNÜNDE İŞARETLER ALDIK"

Yıldırım, "ABD algısının düzeltilmesi bu iki madde dışında başka şeyler gerektiriyor mu?" sorusuna, "Bunlar öncelikli olarak ele alınınca büyük ölçüde müspet gelişme yaşanır. Daha sonra da bunu, karşılıklı yatırımlarla ticaretle diğer faaliyetlerle de desteklemek gerekir." karşılığını verdi.

"ABD yönetiminin, bahsettiğiniz üç konuda ne yapacağı konusunda bir sinyal alabildiniz mi?" sorusuna Yıldırım, "Arkadaşlarımız, yeni yönetimin ekibiyle çalışmalarını sürdürüyorlar. Karamsar olmayı gerektirecek bir şey yok. Bu konularda ilk tebrik görüşmelerimizde de konuya olumlu yaklaşılacağı yönünde işaretler aldık." cevabını verdi.