BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.433,26
HABER /  GÜNCEL

Baş ağrısını ciddiye alın

Hemen herkeste görülen en yaygın rahatsızlık "baş ağrısı". En büyük yanılgı ise baş ağrısını ciddiye almamak. Bu rahatsızlığı ortaya çıkaran nedenler çok ciddi...

Abone ol

Baş ağrısı insanların en sık rastlanan rahatsızlıklarındandır. Baş ağrısı için milyonlarca lira harcaması bunun kanıtıdır. Birçok kişi baş ağrısının genellikle ciddi olmadığını ve sıklıkla tansiyona bağlı olduğunu bilir. Birçok insanda yanlış olarak göz ağrısı ve gözlük ihtiyacı baş ağrısına çok sık sebep olduğunu sanırlar. Göz ağrısı ve gözlük ihtiyacı baş ağrısının önemli sebeplerinden değildir.

SEBEPLER VE BELİRTİLER

Bütün baş ağrıları şu gruplara ayrılabilir:

1. Kas kasılması
2. Migren
3. Baş, göz, kulak, diş v.b hastalıkları

Kas kasılması baş ağrısı en sık görülen tiptir. Boyundaki ve kafa tabanındaki kasların kasılması sonucu ağrı ortaya çıkar Ağrı genellikle kas kasılmasının olduğu yerde hissedilmez. Bunun yerine alın, şakak yada göz çukurlarına yansıtılır ve buralarda hissedilir. Bu da ağrının sebebi konusunda hastayı yanıltır, çünkü ağrı başta yada hatta gözlerde lokalize olur. Bununla birlikte olay boyun kaslarından kaynaklanmaktadır. Kas kasılmasına bağlı baş ağrısı, günlük yaşantı sırasında iş yada evdeki stres sırasında ortaya çıkan geçici tansiyon yükselmesi sonucunda olabilir. Kötü pozisyonda çalışma yada uyuma, çok uzun süre yakın çalışma sonunda da baş ağrısı olabilir. Bu vakalarda baş ağrısı genellikle geçicidir ve basit ağrı kesicilerle kaybolur. Göz rahatsızlığına bağlı baş ağrısı da kas kasılmasına bağlı baş ağrısına benzer ama belirgin olarak gözlerin fazla kullanılmasıyla her çeşit baş ağrısı artar ama göze bağlı baş ağrısı ancak gözler aşırı kullanıldığında ortaya çıkar. Bazı kas kasılmasına bağlı başağrıları uzun süre ve emosyonel depresyonla bağlantılıdır. Öte yandan boyundaki artrit, yüksek tansiyon ya da sıkıntı da (anksiyete ) buna sebep olabilir.

Migren de baş ağrısının en yaygın sebeplerindendir. Bu tipteki baş ağrısının sebebi baştaki damar duvarlarının gerilmesidir. Bazı insanlarda buna karşı bir eğilim vardır. Migren genellikle ailevidir ve on kişiden birini etkiler. Küçük çocuklarda bile migren olabilir. Hastaların migreni anlaması zordur çünkü değişik kişilerde değişik belirti verebilir. Bazılarında kısa aralıklarla şiddetli baş ağrıları olur. Bazılarında ise hareketli kesik çizgiler görüldükten sonra ortaya çıkar. Kimileri baş ağrısı olmadan bunları görür , bazılarında ise başka belirti olmadan şiddetli baş ağrısı vardır. Migrenin bazı karakteristik özellikleri vardır. Ağrı genellikle devamlı değildir, sıklıkla başın bir tarafında daha şiddetlidir, genellikle bulantı ve kusmayla birliktedir, ve ciddi bir komplikasyonu yoktur. Migren streste ani artma ya da azalmayla ortaya çıkabilir. Örneğin, saygısız birini misafir eden kişide yada çok fazla çalışırken tatile başlayanlarda ortaya çıkabilir.

Hastalıklar baş ağrısının en seyrek sebebidir. Göze bağlı baş ağrıları genellikle gözde ya da hastalığın olduğu tarafta kaşta hissedilir. Bu baş ağrıları genellikle bulanık görme, ışık etrafında halkalar görme ve ışığa duyarlık gibi diğer semptomlarla birliktedir.

Kulak, diş, çene eklemi ya da fasiyel sinire bağlı baş ağrıları genellikle olağan baş ağrılarından farklıdır ve bu fark sebebi bulmaya yardım eder. Baş ağrısının sebebi yüksek kan basıncı da olabilir. Bu nedenle, uzun süren yada tekrarlayan baş ağrısını değerlendirmede kan basıncı ölçümü yararlı olabilir.

Beyin tümörü yada hastalıklarının sebep olduğu baş ağrısı seyrek görülür ve ağrının belli bazı özellikleri vardır . Örneğin, çok ani olarak ortaya çıkabildiği gibi birkaç hafta yada ay içinde giderek şiddeti artabilir. Baş ağrısının şiddeti vücudun pozisyonuna bağlı olarak değişebilir, bazen baş aşağı eğildiği zaman olağanüstü şiddetli hale gelir. Sıklıkla uyuşukluk, baş dönmesi ve halsizlikle birliktedir. Bu tip baş ağrılarının hemen hemen hepsi zamanla daha kötüleşir.

TEKRARLAYAN AĞRILAR İÇİN DOKTORA GİDİLMESİ GEREKİR

Baş ağrısı sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Uzun süreli yada tekrarlayan baş ağrısında tam bir tıbbi muayene tavsiye edilir. Aile doktoru baş ağrısının sebebini bulmaya yardımcı olabilir. Baş ağrısı sıklıkla gözlerde bozukluk olduğunu düşündüren belirtiler verdiği için, birçok kişi gözlerini muayene ettirir. Göz doktorunuz göz yada başka hastalıklarınızı yada baş ağrısının diğer sebeplerini teşhis edebilir.

Göz doktoru tam bir göz bakımını sağlamak üzere eğitilmiş ve bu konuda uzmanlaşmış bir doktordur. Tam bir göz bakımı , göz muayenesi , gözlük reçetesi yazma , göz bozukluk ve hastalıklarının teşhisi ve bunların uygun tıbbi yada cerrahi yöntemlerle tedavisini içine alır. Sadece göz doktoru tam bir göz bakımı yapabilir. Göz doktorunuz gözünüzü muayene ederken vücudunuzun başka sistemlerindeki hastalıkları da ortaya çıkarabilir.

TEDAVİ

Baş ağrısı tedavisi sebebine bağlıdır. Eğer önemli bir hastalık bulunmuşsa bunun tıbbi yada cerrahi olarak tedavisi gereklidir. Eğer sebep depresyon yada anksiyete ise hastanın aile doktoruna yada psikiatriste başvurulur. Eğer sebep migren yada yüksek tansiyon ise teşhisin kanıtlanması ve bu konunun uzmanının tedavisi en iyi çözümdür.

Baş ağrısı çok sık görüldüğü için ağrının herhangi bir hastalık belirtisi olup olmadığı konusunda doktorunuza yardım edebilirsiniz. Eğer değilse, vereceğiniz bilgi doktorun sizin için uygun tedaviyi düzenlemesine yardımcı olabilir.

Baş ağrısı seyrek olarak göz hastalığına yada gözlük ihtiyacına bağlı olmasına rağmen göz doktorunuz bunun sebebini bulmaya yardım edebilir. Göz doktorunun tıbbi eğitimi doğru teşhisi bulmayı sağlar. Eğer baş ağrısının sebebi gözlük ihtiyacı ise göz doktoru bunun için reçete yazar.

Kaynak : www.mynet.com