BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.324,88
HABER /  DÜNYA

Barzani'yle görüşmek için "referandumu iptal et" şartı

Köşeye sıkışan Barzani yönetimi, Irak merkezi hükümetiyle diyalog kurmak için kıvranırken, Bağdat görüşme için "Referandumu iptal et o bölgeleri de boşalt" şartı getirdi.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanlığı, Bağdat yönetimine, Iraklı güçlerin "tartışmalı bölgelerdeki eylemlerini sonlandırması" için çağrı yaptı. Çağrıya karşılık veren Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ise "ABD tarafından yapılan diyalog çağrısını olumlu karşıladığımızı belirtmek isteriz. Olayların bir an önce son bulması için Iraklı güçler, Peşmerge Güçleri ve koalisyon güçlerinin işbirliği yapmasını talep ediyoruz" yanıtını verdi.

BAĞDAT ŞARTLARINI SIRALADI

Bağdat Hükümeti ise Kürt yönetimi ile diyalog için şartlarını açıkladı. IKBY'yakın haber sitesinin iddiasına göre Bağdat, havayolları, sınırlar, ülkenin doğal kaynakları, güvenlik kurumlarının teslimi, tartışmalı bölgelerin yasal uygulanması ve referandum sonucunun iptali karşılığında Erbilile diyaloğa hazır olduklarını duyurdu. 

BAĞDAT YÖNETİMİ 2013 ÖNCESİ SINIRLARI İSTİYOR

İran Haşdi Şabi misilerinin desteği ile 16 Ekim'de Kerkük'e operasyon başlatan Irak ordu unsurları, Sincar, Duhok, Kerkük, Altınköprü hatlarında büyük oranda kontrol sağladı. Ordu güçleri Musul'da Başika bölgesi ve Güver cephesinde de bazı noktaları ele geçirerek, Kürt Bölgesel Yönetimi'nin DEAŞ'tan ele geçirerek işgal ettiği alanların büyük bölümünü yeniden federal sınırlar içine dahil etti. Irak Başbakanı Haydar El İbadi'nin orduya, "Kürt yönetiminin 2013'ten sonra işgal ettiği bölgeleri yeniden ele geçirme" talimatı verdiği öğrenilirken, Irak ordusu ile Peşmerge unsurları arasında dün de çatışmalar devam etti.