BIST 9.476
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.493,95
HABER /  DÜNYA

Barzani'ye darbe üstüne darbe Irak ordusu oraya da girdi

Irak ordusu Kerkük'ü aldıktan sonra gözünü kuzeye dikti. Irak ordusu bu sabah Şengal'den sonra Musul'a bağlı Mahmur ilçe merkezine gerdi. Peşmerge'nin çekildiği açıklandı.

Abone ol

Irak güvenlik güçleri, Musul'un güneydoğusundaki Mahmur ilçesine girdi, Peşmerge güçleri ise geri çekildi. 

Irak ordusu, federal polis gücü ve Haşdi Şabi'den oluşan ortak güçler, sabahın erken saatlerinde konuşlandıkları Musul'un Kayyara kasabasından ilçe merkezine doğru hareket etti.  

PEŞMERGE ÇEKİLDİ
İlçe merkezinde bulunan Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) bağlı Peşmergeler ise tüm devlet kurumlarından çekildi. Haşdi Şabi'nin Mahmur'a gelmesinden tedirgin olan bazı Kürt ailelerin, yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunan Erbil'e doğru yola çıkmaya başladığı görülüyor. 

Erbil'in güneybatısında yer alan Mahmur ilçesi, 2003'ten bu yana Peşmerge güçlerinin denetiminde bulunuyordu. 

MAHMUR NEREDE?
Erbil'in 30 kilometre güneyinde bulunan Mahmur ilçesi, resmi olarak Musul iline bağlı. İlçe merkezi ve çevre bölgeleri, Saddam Hüseyin'in devrilmesinin ardından askeri olarak Peşmergenin kontrolüne geçmişti.

PKK'NIN ÜS KURDUĞU YER
Terör örgütü DEAŞ'ın 2014 yılında Mahmur ilçesine yönelik saldırıları bahane ederek bölgeye yerleşen PKK, Kandil'den getirdikleriyle buradaki militan sayısını her geçen gün artırmıştı. PKK, Mahmur Kampı'nı ve yanındaki Karaçuğ Dağı'nı adeta askeri üs haline getirdi. Yine 2017 yılı başlarında terör örgütü PKK, Mahmur Kampı ile yanındaki Karaçuğ Dağı'nın çevresine hendek kazarak mevzi ve kontrol noktaları oluşturdu.

BİR DARBE DE PETROL SAHASINDAN GELDİ
Öte yandan Irak güçleri bu sabah Kerkük'teki Bay Hasan petrol sahası'nda Peşmerge'nin çekilmesi üzerine kontrolü sağladı.IKBY'nin günlük 600 bin varil petrol üretiminin 280 bini buradan sağlanıyordu.