BIST 8.769
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.238,73
HABER /  DÜNYA

Barzani'den Irak hükümetine flaş referandum teklifi!

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), Irak hükümeti ve dünya kamuoyuna "gayrimeşru referandumu" dondurma teklifinde bulundu.

Abone ol

Mesud Barzani geri adım attı. Uyarıları dikkate almayarak halkını ateşe atan IKBY yönetimi, güç duruma düşünce Bağdat'a "referandum sonuçlarını donduralım" teklifinde bulundu.

IKBY'den yapılan yazılı açıklamada, " Irak ve Kürdistan'ın karşı karşıya bulunduğu tehlikeli durumun Iraklı güçlerle Peşmerge arasında çatışmaya sevk etmemesi için herkes tarihi sorumluluk yükleniyor. Irak güçleriyle Peşmerge arasında bugüne kadar yaşanan çatışmalar iki taraftan da kayıplar verilmesine neden oldu ki bu kanlı bir savaşa da yol açabilir ve Irak'ın bileşenleri arasındaki sosyal dokuyu dağıtabilir." ifadelerine yer verildi.

"REFERANDUM SONUÇLARINI DONDURALIM" TEKLİFİ
AA'nın haberine göre açıklamada, IKBY ve Irak halkının çıkarları göz önünde bulundurularak, Irak hükümeti ve dünya kamuoyuna, "ateşkesin sağlanması ve IKBY'deki tüm askeri operasyonların acilen durdurulması, 25 Eylül'de yapılan referandum sonuçlarının dondurulması ve IKBY ile merkezi yönetim arasında Irak Anayasası temelinde diyaloğa başlanması" önerisi sunuldu.

IRAK MERKEZİ YÖNETİMi İLE IKBY ARASINDA MÜZAKERELER DEVAM EDİYOR
Irak güçlerinin tartışmalı bölgelerde denetimi sağlamasıyla ilgili merkezi yönetim ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında müzakerelerin sürdüğü bildirildi.

Irak İçişleri Bakanlığına bağlı Hızlı Müdahale Güçleri Komutanı Tümgeneral Samir el-Huseyni, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, merkezi hükümet ile IKBY heyetleri arasında, tartışmalı bölgelerde merkezi hükümete bağlı güçlerin konuşlandırılmasıyla ilgili müzakerelerin devam ettiğini söyledi.

Musul'un kuzeybatısındaki askeri güçleri komuta eden Huseyni, "Müzakerelerden çıkacak sonuçları bekliyoruz. Bu bölgelerde durum iyi. Okullar ve hükümet daireleri açık. Çok azı dışında bölgeyi terk eden yok. Bölge sakinlerini, korkulacak bir şey olmadığını belirterek evlerine dönmeleri konusunda cesaretlendirdik." dedi.

Öte yandan, merkezi yönetime bağlı büyük bir askeri gücün, Musul'un güneydoğusunda yer alan Mahmur ilçesindeki idari birimlerde denetimi yeniden ele geçirmek üzere bölgeye geldiği kaydedildi.

Musul Operasyonları Komutanlığında görevli Albay Ahmed el-Cuburi ise yaptığı açıklamada, "Birden fazla bölükten oluşan büyük bir askeri güç, merkezi hükümetin kontrolü dışındaki bölgelerde yeniden denetimi ele geçirmek ve Musul-Kerkük karayolunda asayişi sağlamak üzere Mahmur ilçesine ulaştı." diye konuştu.

IKBY Peşmerge Bakanlığı, Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçlerinin Erbil ile Bağdat arasında daha önce yapılan anlaşmayı dikkate almayarak ilerleyişlerini sürdürdüğünü iddia etmişti.